Connect with us

България

Oтлага се гласуването на пакета „Мобилност“ за 1 април

Публикувана

на

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни съобщи, че отлага за 1 април гласуването на промените в правилата за дейността на международните превозвачи, съобщи БТА. ЕП днес само ще обсъди предложените промени. Предвижда се гласуването на 1 април да бъде в Брюксел. Таяни обясни, че заради множеството предложения за промени в текстовете се налага ново заседание на парламентарната комисия по транспорта. Той отбеляза, че са постъпили 1224 предложения за изменения на първоначалните текстове.

 

Таяни поясни, че при подобно количество текстове възможностите за допускане на грешки при гласуването са твърде големи. Парламентарните групи вече признаха, че разделението сред евродепутатите по промените в правилата е голямо.

Председателят на парламента Антонио Таяни заяви, че връща законодателното досие на транспортната комисия в ЕП, „за да може ясно и ефективно да се гласува в пленарната зала впоследствие“.

Тяани обясни, че по пакет „Мобилност“ са представени 1224 предложения за изменения и са отправени многобройни искания за разделно гласуване на отделни части от предложенията. Затова е решил да изпрати обратно на транспортната комисия досието, за да бъдат извършени необходимите действия и да може ефективно, ясно и експедитивно да се гласува в пленарната зала впоследствие.

„Имам предвид всички обстоятелства, които са свързани с внасянето на измененията, но във всички случаи искам ясен вот по ясни предложения. Смятам, че не бива да гласуваме часове наред изменения, които не са били добре обсъдени и изяснени. Още повече така е много възможно да се стигне до неволни грешки в гласуването. Призовавам комисията по транспорт да проведе спешно заседание и да представи плодовете на своя труд колкото е възможно по-скоро, за да можем през април на следващата сесия в Брюксел да гласуваме пакета“, заяви Таяни.

„Убеден съм, че транспортната комисия достойно ще приеме това задължение, което ѝ се възлага и ще се справи успешно със своята дейност. Така ще се реши проблемът с внесените изменения“, посочи той.

„Взето е решение съгласувано правилника на Парламента, консултирано е с председателя на транспортната комисия. Проблемът е броят на внесените предложения за изменения и броят на исканията за разделно гласуване. Може някой да смята, че тук има елемент на протакане, но ми се струва, че този брой изменения е много важен фактор и тук не става дума за съзнателно протакане, в никакъв случай. 4000 гласувания трябва да направим, ако в сегашния вид на измененията, го правим и ако не се намери решение, всички предложения ще се гласуват едно по едно“, посочи той.

„Трябва да видим какви са измененията, да бъдат изяснени и ще видим колко могат да бъдат разделните гласувания. Струва ми се, че това е справедливо“ каза още Тяани.

Борисов за пакета „Мобилност“: Продължаваме да печелим малки битки

Продължаваме да печелим малки битки по пътя да защитим справедливостта. Така премиерът Бойко Борисов коментира пред министрите положителното развитие във връзка с пакета „Мобилност“. В началото на заседанието на правителството той заяви, че вчера е разговарял по темата с много свои колеги от ЕНП.

Да не се радваме предварително, а да се надяваме, че при следващото гласуване всички евродепутати ще са там и ще гласуват, каза Борисов по повод изпуснатия шанс в ЕП. Премиерът коментира още, че се полагат огромни усилия, но нищо не е даденост. „Засега успяваме, но то не е даром и е много трудно“, посочи той. „Можеше всичко това да мине още онзи ден, ако двама депутати още от България бяха отишли да си дадат гласа, за съжаление не стана“, коментира премиерът

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юни 2019
ПВСЧПСН
« май  
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930