Connect with us

България

От втория път: Парламентът одобри оттеглянето на Николов

Публикувана

на

Парламентът гласува решението, с което приема волята на Пламен Николов да се откаже от премиерския пост по лични причини. По този начин конституционната процедура за връчване от президента на втори и трети мандат за съставяне на правителство се отпуши.

 

Това стана след близо два часа скандали, почивка, председателски съвет, поименна проверка на кворума и прегласуване.

При първия вот решението не мина поради липса на кворум. Още с откриването на дебатите по точката депутатите на „Има такъв народ” напуснаха пленарната зала, обявявайки че да се гласува личната воля да един човек е фарс. От залата излезе и председателят на парламента „Има Митева”,депутат от ИТН.

 

Имате историческия шанс да бъдете отново заедно, както винаги сте били. Ние отказваме да участваме в този фарс, заяви в декларация от името на ИТН зам.-председателят Ивайло Вълчев. Защо сте се вторачили в „Има такъв народ“? Ние не сме проблемът, ние сме решението, но това явно ще се случи на следващите избори, добави той.

 

ГЕРБ поиска промяна в текста на проекторешението, с която ясно да се запише, че парламентът „не избира” Пламен Николов за премиер. Тъй като това е по същество промяна в смисъла на проекта, която не е депозирана предварително в НС, водещият на заседанието Кристиян Вигенин не я подложи на гласуване. По тази причина ГЕРБ не участва във вота за Николов и гласуването не събра кворум.

 

Моментално бе обявена почивка и се събра Председателският съвет. Депутатите заговориха за конституционна криза, защото ако процедурата по възлагане на първия мандат за кабинет не бъде по някакъв начин завършена, Румен Радев не може да даде втори мандат.

След почивката страстите бяха потушени. При прегласуването ГЕРБ натиснаха бутона против. И така решението мина. „Има такъв народ” не бяха в залата.

Решението мина, защото ГЕРБ помогна, заяви от трибуната Радослав Чолаков. И допълни: Колеги, ИТН не чегъртат ГЕРБ, чегъртат всеки един от Вас. Чухте ги вчера – те имат кауза: да изхвърлят боклука.”.

Въпреки вчерашното настояване на депутатите от протестните партии точката да се гледа, за да има дебати по нея, разисквания на практика нямаше. Сол и пипер в отворените рани на отношенията между ИТВ и „Изправи се БГ! Ние идваме” сипа Татяна Дончева. Тя заяви, че председателката на НС Ива Митева, която вчера цял ден лично писала решението за Николов и търсела най-удачната правна форма за него, днес отказала да да го подпише. Председателят на парламента да се държи като такъв, а некато болонка на сценарист, заяви Дончева, за което получи забележка от Вигенин.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2022
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement