Connect with us

България

От „Росенец“ до „Буджака“ и обратно: Комисия ще ниши за сега само Догансарай

Публикувана

на

След час и половина ожесточени спорове в пленарна зала, депутатите одобриха комисията за „Росенец“. Създаването на временната комисия бе гласувано със 193 гласа „за“, само 1 против и 12 „въздържали се“. Против и въздържали се гласуваха от ДПС.

Предложението за комисията бе на „Демократична България“, но то обаче отключи спор относно обхвата на комисията. Самите ДПС предложиха към темата да бъде добавено неправомерното строителство на Буджака в  община Созопол. Тази идея обаче не намери нужната подкрепа. За нея гласуваха само 23 от народните представители, 52 бяха против, а други 59 се въздържаха.  ГЕРБ не в гласуването по предложението на ДПС, а само един от тях се въздържа.

Шеф на комисията ще е Калоян Янков от ДБ.

Иначе основния спор и размяна на реплики бе между ДБ и ДПС.

Според шефа на ПГ на ДБ Христо Иванов е важно да се изясни защо МВР и прокуратурата са противодействали на един законно организиран протест при „Росенец“ преди година. Според него коренът за това е политически и показва практиката законът да се прилага за едни, но не и за други.  „За да няма усещане за излишна политизация, няма да съм член на комисията, нека стигнем до истината. Каквато и да е тя, мисля че си заслужава да се разбере“, заяви Иванов.

От своя страна Йордан Цонев от ДПС му опонира остро като определи предложението да се разследва само този случай като лицемерно. Той изрази съгласие да се образува такава комисия, но тя да включва и други случаи, в които е имало действие или бездействие на българските власти – в обхвата на комисията да се включи и вилата на бизнесмена и съиздател на „Икономедия“ Иво Прокопиев – „любима“ тема на Движението – в местността Буджака.

„Г-н Иванов, да уточним, тъй като засегнахте въпроса с независимостта на съдебната система, когато говорим за независимост на съдебната система, и политически процес, който влияе на определени явления в българското общество, ние също сме за разкриване на факти и обстоятелства, но сме против лицемерието. Лицемерие е, когато говориш за определени лица и изключваш други.“, аргументира се Цонев.

Цонев определи издателя на „Капитал“ и „Дневник“ като „медиен магнат и монополист“, който оказвал сериозно влияние в политиката в последните 20 г., участвал в „проекта“ „Демократична България и имал 20 министри в правителствата на ГЕРБ. А защо като имали такива „разкрития“, от ДПС не ги били обявявали? „Наша грешка беше, че не ги вадихме всеки ден“.

„Най-емблематичният пример за дълбоката държава се казва Иво Прокопиев!“, контраатакува депутатът от Движението.

Севим Али от ДПС заяви, че движението настоява за разширяване на обхвата на комисията и по-специално да установи факти и обстоятелства за неправомерното строителство на Буджака в Община Созопол, където е издадено разрешение на Иво Прокопиев да строи в защитена зона. Освен да се установи как е издадено това разрешително и какви са вредите на околната среда, вследствие от строителството, той поиска и да се разбере дали „фекалните води на Иво Прокопиев се изливат в морето“.

От ДБ се противопоставиха на това предложение, тъй като това би означавало, че трябва да се включат всички такива случаи. Това би затруднило работата на комисията, обясни Иво Мирчев. Той заяви, че от парламентарната група подкрепят извършването на разследване относно Буджака, но това трябва да бъде сторено на отделна специална комисия, в която те с радост щели да се включат.

Цонев от своя страна обвини Христо Иванов, че се изказва от името на „ментора си г-н Прокопиев“.

В началото ГЕРБ-СДС, БСП и от „Изправи се БГ. Ние идваме“ стояха настрани от разприте.

В последствие обаче Тома Биков поясни, че са съгласни и с двете предложения – с това на ДБ, и  с това на ДПС. Той дори отправи оферта към ДПС и ДБ – да направят работна група между  тях и да решат само спора за имотите на морето и медийните магнати. По думите му това е първото смокиново листо, което трябва да скрие бъдещата подкрепа за кабинет от ДПС. Зачуди се как партиите на промяната изведнъж от 3 станали 5, визирайки поканите за консултациите на ИТН за подкрепа към  всички, в това число БСП и ДПС, но без ГЕРБ. „Не може да вземете едно решение без ДПС“, каза Биков.

Последваха реплики между Биков и Христо Иванов кой в кое правителство е бил преди това.

На свой ред Крум Зарков от БСП заяви, че като депутати са призвани да защитават интересите на хората и трябва да има две отделни комисии – за Росенец и за Буджака. И ги призова останалите: „Не забърквайте кашата на надиграването“, като добави, че всички безобразия са били по времето  на ГЕРБ.

„Тук не става въпрос за защита на един човек или за обвиняване на друг, за да защитим някой. През целия преход се играе една и съща игра и сега се опитваме да я разкрием малко по-ярко. Играта  е седни да седна под маската на демокрацията“, каза на свой ред Цонев.

Последваха спорове за скритото участие на ДПС във всички власти. от ДБ обвиниха, че ГЕРБ и ДПС са в симбиоза, а ГЕРБ на свой ред заявиха, че ДПС има кадри навсякъде.“На път сме да превърнем дебаркирането на Христо Иванов на Росенец в по-значимо събитие от това на Ботев на Дунав“, каза Любен Дилов от ГЕРБ-СДС.

В спорът се намеси и Тошко Йорданов от ИТН, който обвини Дилов, че бил „политическа пеперудка“ и нямало да се учуди ако дебаркира при ДБ или ИБГНИ. Дилов на свой ред отрече упреците и поясни, че следващото правителство ще бъде избрано с помощта на ДПС.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни