Connect with us

България

Oт разследване срещу шефа на ВВС: прокуратурата вади записи за „г-жа Д.Р.“

Публикувана

на

Укриване на документи, свързани с КПКОНПИ, спрямо „г-жа Д.Р.“. При това в аудиото се чува „Деси“.

Това е есенцията в разпространените от прокуратурата днес 3 аудиофайла и един PDF от прокурорско постановление за спиране на производство (защото президентът има абсолютен имунитет, б.р.).

Ударът по Радеви идва, след като вчера главният прокурор поиска Конституционния съд да тълкува именно – докъде се простира обхватът на текста на държавна измяна (който позволява импийчмънт) и спира ли се или се прекратява производство срещу президента. А днес обяви, че е отправил питането заради досъдебно производство, което имало връзка с Радев. Самият държавен глава коментира, че не знае за какво става въпрос и препрати към Гешев да обяви мотивите си.

 

В разследване срещу командира на ВВС генерал Цанко Стойков прокуратурата е попаднала на данни за извършено евентуално престъпление от страна на държавния глава Румен Радев. Това става ясно от разпространено от прокуратурата прессъобщение заедно с доказателствен материал – звукови файлове от експлоатирани от ДАНС СРС-та. Те се публикуват след разрешение на наблюдаващия прокурор.

На 22 януари наблюдаващите прокурори са извършили цялостен анализ на доказателствената съвкупност по наказателно производство спрямо командира на ВВС. „При така извършения анализ са констатирани данни и доказателства „за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност – президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата му“, посочват от прокуратурата.

Телефонните разговори са по повод вероятно извършвана проверка от КПКОНПИ по отношение на г-жа Д.Р., посочват от прокуратурата. Според наблюдаващите прокурори може да се приеме във висока степен на достоверност предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи.

От направените публични телефонни разговори става ясно, че се договарят условия, при които да се изпратят справки към Антикорупционната комисия във връзка с назначаването на Десислава Радева като пиар на ВВС, докато начело е Румен Радев. Става въпрос за ползване и закупуване на жилища по ведомствените програми.

Наказателното производство е спряно на 23 януари, тъй като съгласно Конституцията на Република България държавният глава се ползва с имунитет. Наблюдаващите прокурори са приели, че това би било единственото правилно процесуално решение при липса на трайна практика на КС и ВКС, като всяко друго такова може да бъде предприето, респективно осъществено в нарушение на забраната за наказателно преследване срещу президента.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

май 2020
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement