Connect with us

България

От кал да си, Иван да си! Честит празник!

Публикувана

на

На 7 януари православната църква чества паметта на Йоан Кръстител – светецът, който кръщава Иисус Христос във водите на река Йордан.

Другото му прозвище е Йоан Предтеча заради връзката между проповедите му и мисията на Христос.

Йоан разпознава в Иисус пратеника на Бога и го посочва като „агнецът Божи, който взима върху си греховете на света“. Предтечата съди разточителния и неморален начин на живот и предсказва идването на Месията.

На този ден обичаят е кумовете да „къпят“ младоженците, сключили брак преди една година, като ги пръскат с вода. Това се прави, за да бъде здраво младото семейство.

В народните поверия Свети Йоан е покровител на кумството. За здраве на седмия ден от януари коледарите „къпят“ своя водач и така отбелязват края на периода, през който дружинките обикалят.

Този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците. В югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. Народната представа за Св. Йоан като

покровител на кумството и побратимството
определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза.

На Ивановден изтича срокът, през който ходят новогодишните маскирани дружини. Кукерските игри и ритуали са индивидуални за всеки район, но като цяло целта им е да прогонят злите сили и да да донесат здраве и берекет за предстоящата година.

Имен ден днес имат Иван, Иво, Йоан, Йоана, Ивайло, Иванка, Ивана, Ванчо, Ваньо, Ваня, Ивелин, Калоян, Йото, Йонко, Жан, Жана и Яна.

На трапезата се слага жито, фасул, баница и месо.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни