Connect with us

България

От днес: Новите правила срещу фалшивите лекарства

Публикувана

на

Новите правила за безопасност на лекарствата, които се отпускат с лекарско предписание, започват да се прилагат от днес.

От производителите се изисква да поставят по-сложен баркод и да направят опаковката по-трудна за подправяне. От своя страна аптеките и болниците трябва да проверяват дали медикаментите са автентични, преди да ги отпускат на пациентите.

Аптеките имат 6-месечен срок да се снабдят със специални четци и софтуер за свързване със системата на верификация. Всяко лекарство ще се сканира, за да се провери дали не е фалшиво.

Що се отнася до наличните лекарства, произведени преди 9 февруари 2019-а, те ще се продават до изтичане на срока им на годност.

Новите правила са съобразени с европейската Директива за фалшифицираните лекарствен продукти. Министерството на здравеопазването увери, че няма да се налагат санкции на аптеките.

Аптекари в страната вече изразиха недоволство от новите правила и посочиха, че те ще затруднят значително работата им. За 20 февруари е предвиден и техен протест. Очаква се много аптеки в страната да бъдат затворени за ден, ако дотогава не се стигне до „смислени разговори“ с Министерството на здравеопазването.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни