Connect with us

COVID-19

От днес: 10 дни под карантина за всички българи, които се връщат от Африка

Публикувана

на

От 00:00 часа на 13 март всички лица, на които е разрешено влизането в страната и които пристигат от държави и територии в Африка, се поставят под задължителна карантина за срок от 10 дни. Това нареди министърът на здравеопазването със своя заповед, издадена днес, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

За тези лица не се допуска изключението за отмяна на карантината при предоставяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането в България PCR тест.

Това означава, че доста българи, които в момента са на почивка в новата актуална туристическа дестинация – Занзибар, ще трябва да си останат вкъщи след завръщането си.

Според заповедта на проф. Костадин Ангелов въпросните хора трябва да бъдат поставени под карантина в дома си или в друго място за настаняване, в което посочат, че ще пребивават, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор.

Карантината ще се отменя при изтичане на 10-дневния срок и предоставяне на отрицателен резултат от проведено на 10-ия ден от карантината изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19. Резултатът трябва да се представи на директора на регионалната здравна инспекция, който е издал предписанието.

По смисъла на тази заповед държавата (територията), от която лицето пристига, е държавата (територията) – начална точка на неговото отпътуване, независимо от престой или пребиваване, свързан с транзитното му преминаване през други държави по време на придвижването му, се казва още в заповедта.

Пълния текст на документа, в която има подробности и за други ограничения, можете да прочетете ТУК.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2021
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement