Connect with us

Икономика

От 1 юли: всеки пенсионер ще получи минимум 10 % увеличение

Публикувана

на

„Всеки пенсионер ще получи минимум 10% увеличение на пенсията от 1 юли“, заяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Той уточни, че отпуснатите по-назад във времето пенсии ще бъдат увеличени с по-голям процент и ще се доближат до тези, които се отпускат в момента.

„Ако намалим пенсиите и заплатите, ще намалим инфлацията много бързо, но това ли очакват хората от едно правителство, загрижено за българите? Нещата не са прости, за да кажем, че няма да даваме пари на хората и ще преборим инфлацията… Стремежът ни е с увеличаване на доходите на хората да успеем по някакъв начин да компенсираме инфлацията. Работим сериозно по стратегия за догонване на средните европейски доходи“, заяви министърът. Той подчерта, че инфлацията е безпрецедентна, но е в цяла Европа, не само у нас.

„В коалиционното споразумение е записано, че ще работим върху механизъм, по който да се определя минималната работна заплата, за да не може да се твърди, че някой изкуствено я вдига. И у бизнеса да има предвидимост. Работим в тази посока“, обясни социалният министър.

По думите му увеличаването на доходите е колкото работа на държавата, толкова и на всеки човек, който трябва да има лична отговорност за повишаване на своята квалификация и инвестиционна култура.“Мисля, че възможностите на бюджета ще позволят да продължи подкрепата за бизнеса заради високите цени на електроенергията“, каза министър Гьоков. По

По думите на министъра на труда и социалната политика се спекулира с липсата на управленска програма на правителството. Той прогнозира пълен мандат на управляващата четворна коалиция.

„Спазваме ли коалиционното споразумение, тази коалиция ще има дълъг живот.“

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2024
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 
Advertisement

Популярни