Венецуелски официални представители обявиха, че са предотвратили заговор за сваляне на правителството, който включвал и убийството на президента Николас Мадуро и най-близките му политически съюзници, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Говорителят на Мадуро Хорхе Родригес каза вчера по държавната телевизия, че мрежа, състояща се главно от пенсионирани полицаи и войници, планирала да нападне с експлозиви ключова правителствена сграда и да завладее военновъздушна база в столицата.

През годините венецуелското правителство е съобщавало за многобройни заговори, но обикновено те не са били подкрепени с никакви доказателства, посочва АП. Опозицията настоява, че Мадуро използва подобни обвинения, за да оправдае разправата с инакомислещите.

Родригес каза, че въпросните заговорници искали да изтласкат опозиционния лидер Хуан Гуайдо от политическата сцена. Те планирали да откраднат хеликоптер, за да освободят бивш министър на отбраната, който е в затвора, и да го обявят за президент.

Според президентския говорител, лидерите на Колумбия и Чили подкрепяли осуетения преврат, но не даде доказателства за тези твърдения.

Родригес показа прехванати видеоконферентни разговори с предполагаемите заговорници, на които се уточнява стратегия за нападението, което било планирано за 23 юни.

Говорителят на Мадуро обяви, че лидерът на управляващата във Венецуела Единна социалистическа партия Диосдадо Кабейо е бил сред мишените на заговорниците.

Гуайдо отхвърли тези твърдения като пореден опит за отклоняване на вниманието от истинските проблеми на Венецуела. Той съобщи вчера, че правителството на Мадуро се е опитало да отвлече част от неговия екип, предаде ДПА.

Група въоръжени мотоциклетисти с цивилни дрехи спрели хората от екипа, които пътували за събрания, каза Гуайдо на пресконференция. Въоръжените мъже заплашили да арестуват опозиционерите и да ги отведат в централата на военните тайни служби.

По-късно сътрудниците на Гуайдо били освободени, след личната му намеса. Това се вижда от видеоклип, публикуван в Туитър от службата на временното президентство, което е начело с Гуайдо.

Той каза, че „насилието и преследването са единствените отговори, които режимът дава“.