Connect with us

България

Още 199 машини за гласуване се намират в транспортното училище

Публикувана

на

Положението с машините за гласуване започва да изглежда абсурдно. На заседанието на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 10 ноември вечерта стана ясно, че в страната се намират още 199 устройства, извън поръчаните от българската държава за изборите. „Това е откровено фалшива новина“, отвърна рязко вносителят на машините „Сиела Норма“ по-късно.

Това е третият случай, в който се случва нещо подобно в последните дни. Най-напред миналата седмица се разбра, че 228 подобни машини са държани пред склад в София. Те бяха обяснени като необходими на вносителя „Сиела Норма“ за техни операции „в Албания и Грузия и за вътрешни нужди“. Няколко дни по-късно прокуратурата откри, че други 150 бройки са затворени в митнически склад на столичното летище.

Поредният неприятен сюрприз дойде отново от доставчика на машините „Сиела Норма”. На 10 ноември ЦИК е получила писмо, в което от фирмата съобщават, че са оставили 199 устройства на съхранение на територията на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков”. Търговците твърдят, че тяхното предназначение е да се „осигури 36-месечна поддръжка по договор №1 от 6 февруари”. Това е първият и най-голям договор за доставка на машини, който ЦИК сключи с дружеството в началото на тази година.

В същото писмо от „Сиела Норма” молят комисарите, също така, да освободят 228-те машини, които стоят запечатани в контейнер на паркинга на склада на „Карго Партнер”. В противен случай ще считат, че възложителят (тоест, ЦИК) не оказва дължимото съдействие на изпълнителя (това е „Сиела Норма”) да осигури 100-процентова работоспособност на машините по договора. Иначе казано, търговците твърдят, че тези устройства ще се използват за сервизна поддръжка на останалите машини, които ще се използват за изборите.

Като доказателство от дружеството са приложили и списък със 139 серийни номера на използвани на избори машини, които се нуждаят от замяна на различни части – 50 броя щипки за панели, 70 броя принтери и 19 броя картови четци. За ремонт ще се използват 228-те машини от „Карго Партнер” и 199-те от „Тодор Каблешков” – общо 427 бройки.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни