Connect with us

Последни новини

Oпит за смяна на властта: Бунт срещу Мадуро в Каракас, 16 загинали

Публикувана

на

Десетки хиляди граждани на Венецуела се събраха на протест в Каракас срещу президента Николас Мадуро. Демонстрацията се случи, докато лидерът на опозицията Хуан Гуаидо се обяви за временен президент на републиката на мястото на положилия клетва преди седмици Мадуро.

16 души са убити във Венецуела при протестите срещу президента Николас Мадуро. Други 150 души са задържани от властите.

Демонстрациите по улиците започнаха, след като лидерът на опозицията Хуан Гуаидо се обяви за временен президент на страната на мястото на Мадуро. 35-годишният Хуан  стана председател на Националното събрание през януари 2019 г., като още с встъпването си в длъжност той призова за отстраняването на Мадуро и отнемане на властта му до провеждане на нови свободни избори.

Актът на Гуаидо вече е признат от САЩ, Канада, Бразилия, Перу и Колумбия и още 11 държави.

Мадуро отговори, като обяви, че къса дипломатическите отношения на страната си със САЩ и даде 72 часа на американските дипломати да напуснат Венецуела. На страната на Мадуро са леви управление в региона като тези на Куба и Боливия.

Като смяна на властта, подкрепена от САЩ, определи руското външно министерство случващото се във Венецуела. Говорителката Мария Захарова изтъкна, че всичко това е показателно за отношението на Западът към международното право.

В подкрепа на Николас Мадуро се изказаха Русия и Куба. Настоящият президент обяви, че къса дипломатическите си отношения със САЩ и даде срок от 72 часа на американските дипломати да напуснат страната.

Белият дом обаче отказва да изтегли дипломатическата си мисия.

Националната гвардия е влязла с бронирана техника в столичната община Чакао, в която Гуаидо обяви, че поема поста на държавен глава. Някои служители на полицията минават на страната на протестиращите.

Напрежението във Венецуела накара международната общност да призове Мадуро да се откаже от втория си мандат като президент. Конституцията на страната позволява на председателя на парламента да предприеме подобен ход.

Междувременно върховният председател на Европейския съюз по въпросите за външната политика Федерика Могерини призова за провеждането на нови президентски избори във Венецуела.

Могерини подчерта, че ЕС подкрепя венецуелския парламент и припомни, че Евросъюзът не признава, че Мадуро е преизбран легитимно за държавен глава.

Тя увери, че ЕС е готов да съдейства на Венецуела за възстановяване на демокрацията.

Според Могерини венецуелският народ иска демокрация и възможност да взима свободно решения. Председателят на Европейския съвет също смята, че мандатът на Николас Мадуро е нелегитимен.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни