Connect with us

България

Окончателно: БАБХ спечели битката със скандалната „Евролаб 2011“

Публикувана

на

Частната „Евролаб 2011“, която бе заместила държавата в контрола върху вноса на храни на ГКПП „Капитан Андреево“, ще трябва да се раздели с този апетитен бизнес. На фона на обвинения за корупция и рекет фирмата от месеци отказваше да изпълни разпорежданията на Българската агенция за безопасност на храните да си тръгне и подаде жалба в съда. Казусът стигна до най-високо ниво – във Върховния административен съд, който потвърди – заповедта на директора на БАБХ, която предвижда затваряне на частната лаборатория и връщане на проверките и изследванията на вносните стоки в ръцете на инспекторите от държавната агенция, е напълно легитимна. След окончателното решение на ВАС председателят на БАБХ Христо Даскалов е наредил на „Евролаб 2011“ да освободи заеманите от нея помещения на агенцията в района на „Капитан Андреево“ в срок от 14 дни.

Преди време министърът на финансите Асен Василев коментира, че на ГКПП „Кап. Андреево“ от години функционира „частна граница“, като държавата е дезертирала от контролните си функции, а зам.-министърът на земеделието Иван Христанов разкри, че след като се е разчуло, че „Евролаб“ ще бъде отстранена, са започнали опити за сплашване и за подкупване на отговорни служители.

Своеобразната победа на правителството „Петков“ бе отбелязана на Фейсбук страницата на „Продължаваме промяната“. В публикацията се посочва:

„ВАС отхвърли искането на „Евролаб 2011“, която протестираше решението на държавата да изпрати свои служители за контрол на влизащите от Турция плодове и зеленчуци.

„Евролаб 2011“ ще трябва да освободи помещенията, които заема на КГПП “Капитан Андреево”, по заповед, издадена от директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов​. Срокът за изпълнение е 14 дни.

След среща с родните земеделци премиерът в оставка Кирил Петков инспектира КГПП „Капитан Андреево“. След разкрития за късото време за обработка на всеки ТИР от приблизително 6 минути, данните за разпломбиране на товари без присъствието на гранична полиция, както и липсата на каквито и да е видеозаписи на място, заместник-министърът на земеделието Иван Христанов и директорът на БАБХ Христо Даскалов предприеха решителни действия по изграждането на адекватен фитосанитарен контрол на границата ни с Турция.

В резултат на това приходите в държавната хазна се увеличават с 5000 лева на час, а обемът на спрените стоки със завишено наличие на пестициди нарасна неколкократно. Проф. Даскалов и Иван Христанов получиха предложения за подкупи в особено големи размери, за да върнат частните интереси на границата. Те не се съгласиха. Последваха директни заплахи и на двамата им бе назначена лична охрана.

Според Асен Василев, освен завишения контрол на опасните храни, с намесата на държавата във фитосанитарния контрол на „Капитан Андреево“ е засилено и наблюдението върху вноса на нелегални стоки. За мащабите на аферата говори красноречиво и позицията на финансовия министър в оставка, че „съществуването на тази частна лаборатория на външната граница на ЕС е основната причина, заради която страната ни не е допусната до зоната “Шенген” досега“.

Договорът, с който „Евролаб“ е взела под наем помещенията на БАБХ на граничния пункт, е подписан буквално часове преди настъпването на новата 2022 г. – на 31 декември. Контрактът е подписан от зам.-шеф на агенцията по храните, който е нарушил заповедта на агроминистъра да не се парафират никакви докуументи за разпоредителни сделки, без да е дал изрично съгласие. Наемната цена за площ от над 2000 кв. м е 5000 лв. месечно. За сравнение точно толкова са били приходите на дружеството контрольор, но на час.

Случаят с „частната граница“ стигна и до парламентарната антикорупционна комисия. По време на заседанията се разбра, че частната фирма работи на ключовия ГКПП в конфликт на интереси, като съвместява несъвместими дейности  – тя има договори за представителство със стотици фирми вносители, а в същото време трябва да проверява камионите и стоките им.

Сега след окончателното съдебно решение „Евролаб 2011“ ще може да се състредоточи изцяло в работата си като агент на компаниите, внасящи товари от трети страни. Според проф. Христо Даскалов БАБХ дори ще насърчи конкуренцията в тази дейност, като прикани и други фирми да се захванат да представляват вносителите пред държавните контролни органи.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

май 2023
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement

Популярни