Connect with us

Водещи новини

Огромен римски фалос на 1800 години, носещ щастие откриха археолози

Публикувана

на

Огромен фалос, издялан в скала от римски легионери преди 1800 г., показаха учени от Университета в Нюкасъл в английското северно графство Къмбрия, съобщи „Сън“.

Експертите уточниха, че в онази епоха фалосът е бил римски символ за щастие, и няма нищо общо с днешните реакции на подобни рисунки по стените.

Откритието е направено на легендарната Стена на римския император Адриан, която се считала за северната граница на Римската империя. Отвъд нея останали племената от брити, сред тях и прочутите пикти.

Освен фалос, археолозите открили изваяна скална карикатура, вероятно на командира на легионерите, ръководещ работата в каменоломната по време на ремонта на стената на Адриан от 207 г. Подсказва го надпис на латински от началото на III век от новата ера.

Учените от Университета в Нюкасъл бързат да регистрират и заснемат триизмерно всички надписи и рисунки в района заради бързата ерозия на мекия пясъчник в последните години. Стената на Адриан е част от световното културно наследство и е в списъка на ЮНЕСКО.

Може би именно късметлийският римски фалос е опазил този участък от Стената на Адриан до наши дни.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни