Connect with us

България

Oчаквано: Кабинетът даде зелена светлина на преговорите за F16

Публикувана

на

Кабинетът взе решение на днешното заседание да предложи на Народното събрание да разгледа и приеме доклада на Министерския съвет, както и да възложи на МС да подготви проект за международен договор и проведе преговори с правителството на САЩ за придобиването на нов тип боен самолет от България. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг пред журналисти в сградата на Министерски съвет.

Правителството е взело решение да възложи на българския министър-председател да създаде организация за преговорите. При изготвяне на проекта за международен договор от българска страна задължително в преговорния екип трябва да участват от българската страна министрите на отбраната, на икономиката, на външните работи и на финансите, допълни министър Каракачанов.

Министърът на отбрана добави, че в днешното правителствено решение е прието да се разреши проектът на международния договор да се отклони от задължителните изисквания, посочени в Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“, който е одобрен от Народното събрание през 2018 г.

След приемане на решението на парламента, министърът на външните работи със съдействието на министъра на отбраната ще уведоми участващите държави, представили предложения по Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“, за решението на България, съобщи Красимир Каракачанов.

Никой не ме е притискал, познавате ме, ако някой започне да ме притиска, правя точно обратното. Така вицепремиерът отговори въпрос имало ли е политически натиск при избора на самолет и добави, че „разсъждава съвсем прагматично“. „Буквално до 21 декември, една част от обществото, както аз ги наричам измислените евроатлантици, защото една част от тях завършиха съветски военни академии и сега ми се правят тука на големи натовци, ме критикуваха, че съм бил руският човек в правителството“, коментира той. „Сега друга част от обществото казва, че съм бил американски човек“, допълни министърът. „Ще го кажа, ясно и категорично – не съм нито руския, нито американския човек, аз съм министър на отбраната, и като такъв и като по убеждения български националист и защитавам българския национален интерес. Всякакви други приказки са несериозни“, заяви Каракачанов.

Какво казаха военните

Решението за придобиване на нов боен самолет е исторически момент за страната, тъй като повече от 10 години се правят отпити да се стигне дотук. Това, че не се върна проектът и процедурата на изходно положение наистина заслужава най-малкото благодарности, каза по време на брифинга командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойко. Анализът на съвместната група и на политико-военната група беше точен, независимо от това, че липсваше пълна информация. Считам, че с това можем само да бъдем доволни, самолетите са нови, модерни с най-новото оборудване и въоръжение, така, че ще можем да изпълним, задачите, които оттук нататък се поставят за изпълнение на ВВС. Благодаря и на трите държави, които отговориха на въпросите ни и се включиха в процедурата по тяхната оценка и анализ, каза още командирът на ВВС.

Какво казват от „Грипен“

Самолетът Ф-16, който се предлага на България съществува само на хартия. Това каза пред Би Ти Ви вицепрезидентът на СААБ, производител на „Грипен“, за Централна и Източна Европа Красимира Стоянова. „Самолетът Ф-16, който се предлага на България в момента, не съществува. Даже заводът, който ще го произвежда в Южна Каролина – не съществува. Може само да предполагаме какви технологии ще има включени в този самолет“, каза Стоянова. Тя заяви, че „Грипен“ е една забележителна оръжейна система, която е доказана в международни участия и мисии на НАТО.

„Самолетът, който ние предлагаме е на въоръжение в момента, самолетът, който предлагат конкурентите не е на въоръжение в нито една страна. Той е само на хартия“, допълни вицепрезидентът на „СААБ“. Красимира Стоянова заяви, че от преди 15 години производителите на „Грипен“ преговарят с България за въоръжение с изтребители, а предложението на българските министри ги е изненадало.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни