Connect with us

България

Общински съветник от ВМРО със „златен“ имот в Кранево на безценица

Публикувана

на

Земя в Кранево е била продадена на безценица от областния управител на общински съветник, и двамата от ВМРО, алармира лидерът на „Воля“ Веселин Марешки пред bTV.

Закупеният терен е малко над 900 квадратни метра и се намира в началото на село Кранево, на главния път от „Албена” за Варна. Цената за която е обявен апетитния имот от близо декар на централната улица на Кранево е ….8 045 лв. В крайна сметка спечелилият търга общински съветник го е придобил за 11 999лв или около 13 лв/м2. Справка за пазарните цени на подобен имот показват, че реалната цена е между 70 и 90лв/м2.

„Занимавам се с търговия. Имах инвестиционни намерения, тръгнах да търся парцел за развиване на бизнес, по-точно складова база. Изключвам всякакви хотели, ресторанти, категорично държа да бъда разбран, че става дума само за склад”, подчерта Ивелин Ройдев. След проверка в кадастъра вижда, че в началото на селото, в бившия стопански двор на вече закритата земеделска кооперация, има парцел държавна собственост.

„Заинтересувах се каква е процедурата. Подадох заявление с инвестиционно намерение, с всичко, цялата процедура и в следствие вече на моето заявление или моя интерес се обявил търг”, допълни Ройдев.

Търгът е проведен на 19 декември миналата година. А първоначалната цена е 8045 лева без ДДС. Според областния управител на Добрич Красимир Кирилов цената не е занижена и е определена по закон.

„Съгласно чл. 88 от правилника за прилагане на Закона за държавна собственост е указано, че при провеждане на търгове за продажба на имот, държавна собственост, първоначалната цена не може да бъде по-ниска от данъчната оценка, която трябва да е актуална към момента на продажбата, увеличена с 10 на сто. Първоначалната данъчна оценка, за която имаме удостоверение от община Балчик, е за 7313,10 лева”, поясни Кирилов.

Според юристи обаче началната цена е трябвало да бъде определена от оценител. Подобна оценка в администрацията не е правена. „По-скоро трябва да се обърнем към чл. 43 от Закона за държавната собственост, където се посочва, че когато държавата се разпорежда с имоти частна държавна собственост, се взема под внимание оценката на лицензиран оценител”, заяви адвокат Милко Пенчев.

Двама са кандидатите, които се явяват на търга – Ройдев и фирма от Пловдив.

„Печели физическото лице със сума от 11 999 лева, а другото лице е предложило сума от 9239 лева”, заяви областният управител.

Така Ройдев печели търга с цена близо 13 лева на квадратен метър. Преди 5 години съседен имот е бил закупен от кооперацията за около 40 лева на квадратен метър, към настояща дата цената е 70/90 лв. на кв. Спечелилият търга Ройдев е общински съветник в Балчик, избран от ВМРО, и е съпартиец на областния управител. И двамата са категорични, че договорки между тях не е имало.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни