Connect with us

България

Обнародваха договорите за F-16

Публикувана

на

Договорът за закупуване на 8 нови изтребителя F-16 Block 70 със Съединените щати е обнародван в „Държавен вестник“. Обнародвани са и Договорът за индустриално сътрудничество, както и актуализацията на бюджета за сделката. България има срок до 5 септември да преведе парите по сделката. От администрацията на президента съобщиха за „По света и у нас“, че президентът вече се е възползвал от правото си да наложи вето върху основния договор, което беше преодоляно от НС.

След три години спорове какъв изтребител да купи България, назначени конкурси, анкетни комисии, отменени конкурси, и в крайна сметка трите президентски указа, обнародвани в „Държавен вестник“, освобождават пътя за реализация на може би най-мащабния проект за модернизация на българската армия от последните десетилетия. Остава последната и най-важна стъпка – България да преведе около 2,2 млрд. лв. по сметките на федералното правителство на САЩ.

От този момент, според американското законодателство, договорът ще влезе в сила за правителството на САЩ. По неофициална информация България ще преведе парите по сметки на Федералния резерв, като върху тях ще тече доходност около 1,5% годишно.

От администрацията на президента Румен Радев заявиха за „По света и у нас“, че той вече се е възползвал от правото си да наложи вето върху основния закон – Договора за закупуване на изтребители, а върху останалите два, които са следствие от него, вето няма да има.

От Министерството на отбраната съобщиха, че по-рано днес официално са предали подписаните договори на представител на американското посолство.

Какво следва по процедура оттук нататък?

С три указа президентът Румен Радев дава зелена светлина на договорите за F-16. Радев не наложи вето върху закона за ратификация на програмата за индустриално сътрудничество и актуализацията на бюджета с 1,8 млрд. лв.

След като обнародва договорите в „Държавен вестник“, България трябва да преведе парите до 5 септември, след което клаузите по споразумението ще се считат за влезли в сила и от страна на САЩ. Министерството на отбраната по-рано днес официално е предало подписаните документи на американската страна.

България ще плати близо 2 милиарда и 200 милиона лева по сделката със САЩ.

Ген. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана: Славната българска авиация ще има бъдеще и ще има наистина една бойна авиация, която заслужава уважение. Министерството на отбраната ще има помощта, съдействието, разбирането и на правителството, и на парламента, що се отнася за бюджета.

България ще купи 8 нови самолета за нуждите на ВВС. Първите 4 се очаква да пристигнат приз 2023 г., а останалите – през 2024-а. Българските пилоти ще се обучават в САЩ, а инженерно-техническият състав – на специални тренажори.

Ген. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана: Оттук нататък следва трудното. Оттук нататък наистина трябва да се прецизират много добре ресурсите, които имаме, начина, по който ще бъдат обучавани летци, ще бъдат обучавани инженерно-технически състав, изградена инфраструктура.

Паралелно се движат в срок и е наваксано забавянето и по другите два проекта – за нови бронирани машини за Сухопътни войски и два модулни патрулни кораба за ВМС. Очаква се до края на годината да има избрани изпълнители и по двата договора.

Вицеадмирал Емил Ефтимов, зам.-началник на отбраната: Имаме уверение на правителството, че инвестициите, които са предвидени за останалите два проекта за модернизация на въоръжените сили, ще се случат. Беше обявено, че предвидените средства за тази година няма да бъдат изхарчени, което, така или иначе, не е от голямо значение, тъй като и в двата проекта са предвидени гъвкави схеми на плащане, надявам се, че до края на годината ще има развитие и по двата.

Сухопътните войски планират закупуването на 150 бронирани машини за близо 1,5 млрд. лв.

А Военноморските сили – на 2 модулни патрулни кораба за около 820 млн. лева.

Ако сделката бъде финализирана успешно, България ще трябва да модернизира за своя сметка авиобазата „Граф Игнатиево“, където ще бъдат разположени самолетите, да осигурява и годишни средства за поддръжката и експлоатацията на самолетите.

Доставката на 8-те самолета е първият етап от проекта за нов изтребител. Вторият предвижда закупуването на още 8, за да бъде изградена цяла ескадрила. Кога и за колко пари ще бъдат купени вторите 8 – тепърва предстои да разберем.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement

Популярни