Connect with us

Водещи новини

Новооткрити медикаменти срещу ебола показват 90% ефективност

Публикувана

на

Ебола скоро може да бъде „предотвратима и лечима“ болест, след като изпитания на две лекарства показаха значително подобрени проценти на оцеляване, заявиха учени.

 

Четири лекарства са били изпитани върху пациенти в Демократична република Конго, където има голямо огнище на вируса, предаде Би Би Си (BBC).

Повече от 90% от заразените хора може да оцелеят, ако бъдат лекувани от рано с най-ефективните лекарства, показа изследването.

Лекарствата вече ще се използват за лечението на всички пациенти със заболяването в ДР Конго, отбелязаха здравните служители.

Американският национален институт по алергия и инфекциозни болести (NIAID), който е спонсорирал тестовете, заяви, че резултатите са „много добра новина“ за борбата срещу ебола.

Лекарствата, наречени REGN-EB3 и mAb114, действат като атакуват вируса Ебола с антитела, неутрализирайки влиянието му върху човешките клетки.

Това са „първите лекарства, които при научно обосновано проучване, ясно показват значително намаляване на смъртността“ за пациентите с ебола, заяви д-р Антъни Фаучи, директор на NIAID.

REGN-EB3 и mAb114 са разработени с помощта на антитела, събрани от оцелели от ебола. Болестта погуби повече от 1800 души в ДР Конго през последната година.

Други две лекарства -ZMapp и Remdesivir, са отпаднали от изпитанията, тъй като учените установили, че са по-малко ефективни.

Какви са резултатите от изпитанията

Изпитанията започнаха през ноември миналата година и бяха проведени от международна изследователска група, координирана от Световната здравна организация (СЗО). Оттогава четири експериментални лекарства бяха тествани на около 700 пациенти, като предварителните резултати от първите 499 вече са известни.

Починали са 29% от пациентите, които са получили REGN-EB3 и 34% – mAb114, съобщи NIAID. За разлика от тях починали са 49% от пациентите, лекувани с ZMapp и 53% – с Remdesivir, посочва агенцията.

Коефициентът на преживяемост сред пациентите с ниски нива на вируса в кръвта им е достигнал 94%, след като са получили REGN-EB3, и 89%, когато са били на mAb114, отбелязва агенцията.

Резултатите означават, че здравните власти могат да „акцентират на това, че повече от 90% от хората оцеляват“, ако бъдат лекувани рано, каза Сабуе Мулангу, изследовател по инфекциозни болести, който е работил по проекта.

„Никога няма да се отървем от Ебола, но трябва да можем да спрем разпространението от огнищата, за да не се превърнат те в големи национални и регионални епидемии“, изтъкна Джеръми Фарар, директор на глобалната здравна благотворителна организация „Уелкъм Тръст“ (Wellcome Trust).

Усещането, че ебола е нелечима, в съчетание с широкото недоверие на медицинските работници в ДР Конго, възпрепятства усилията за спиране на разпространението на болестта, отбеляза Би Би Си.

Надяваме се, че ефективността на лекарствата, произведени от базирани в САЩ фармацевтични фирми, ще накара пациентите да се чувстват „по-удобно да търсят (медицински) грижи по-рано“, каза д-р Фаучи.

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

декември 2019
ПВСЧПСН
« ное.  
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031