Connect with us

Икономика

Новият бюджет ще бъде готов до 31 юли

Публикувана

на

Още до 31 юли може да има приет нов закон за бюджета за тази година. Това обяви от парламентарната трибуна новият министър на финансите Асен Василев, който се ангажира скоростно да внесе в парламента проектобюджет с 3% дефицит.

С пълно мнозинство от 207 гласа – всички присъстващи в пленарната зала депутати, днес Народното събрание с решение разреши на правителството да прави трансфери за съдебната власт, социални плащания, да превежда средства по сметки на общини за средства от ЕС и на фонд „Земеделие“, за държавните медии, към бюджетни организации, да извършва плащания по обслужване на държавния дълг и други.

Проекторешението е внесено от служебния кабинет и съпътства удължаването на т. нар. удължителен закон за бюджета, чието действие изтича на 10 юни. Одобряването на двата документа от депутатите ще даде време на редовното правителство да подготви проект за редовен бюджет, както и да работи по параметрите на бюджета за следващата година, поясни министърът на финансите Асен Василев. Призова депутатите още тази седмица да гласуват и удължителния закон, одобрен от бюджетната комисия на първо четене.

„В момента в хазната има над 10 млрд. лв. и всякакви приказки за фалит на държавата са несъстоятелни. Не че нямаме пари, но трябва да имаме право да ги харчим“, поясни той.

Въпреки очерталото се пълно съгласие по текстовете, депутатите главно от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ си разменяха близо час критики по бюджетната политика, провеждана след падането на ГЕРБ от власт. Това накара Йордан Цонев от ДПС да напомни на колегите си от двете групи, че „преди мача не се загрява“ и ги призова да отложат дебатите до обсъжданията на проекта за редовен бюджет. „Обещавам от мое лично име и от името на парламентарната група, че дебат ще има, когато бюджетът дойде. Тогава ще разискваме каква е цената на най-важната цел от 3% бюджетен дефицит – дали този дефицит няма да доведе до рецесия. Ако спре растежа – мерси“, каза Цонев.

След него и лидерът на БСП Корнелия Нинова също изказа учудване, че двете политически сили, подкрепящи правителството, се карат за бюджета. „Опасно е, представям си какво ще стане като дойде време за истинския бюджет“, каза тя. Според Нинова е очевидно, че двете най-големи парламентарни групи при преговорите за правителство не са уточнили дори макрорамката и данъчната политика, която ще се води.

След нея съпартиецът й Румен Гечев каза, че БСП ще работи бюджетът за тази и следващата година да постига социални цели и растеж при „възможно най-малък дефицит“ без да се фиксира върху конкретния параметър за 3% от БВП.

Румен Христов от ГЕРБ – СДС препоръча на финансовия министър да предложи възстановяване на единната ставка ДДС, диференцирана по време на ковид – кризата за част от стоките и услугите. Това, по думите му, ще помогне и за намаляване на дефицита.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни