Connect with us

Водещи новини

Нови правила: премахват щандовете за сувенири в Рим

Публикувана

на

Щандовете за сувенири, поставени пред някои от най-красивите монументи в Рим, ще бъдат премахнати, за да се запази „благоприличието и безопасността“ на местата, съобщава BBC.

Според кмета на града Вирджиния Раги щандовете, които продават всичко – от тениски до чаши, миниатюри на Колизеума и фигурки – от папа Франциск до Доналд Тръмп, не си пасват със сградите, които ги заобикалят.

17 щанда ще бъдат премахнати от места като фонтана „Ди Треви“, Испанските стълби, Пантеона и площад „Навона“. Все пак осем от тези 17 търговци ще могат да продават стоката си, но далеч от историческите места.

Дълго време Раджи се опитва да се отърве от сувенирите, които по думите й „придават глупав вид на Рим“. С действията си тя се опитва да предпази наследството на италианската столица и да осигури максимална безопасност за посетителите му. Кметът на града забрани и нелегалната  продажбата по улиците, но на някои места търговците продължават да са активни.

Законът трябваше да влезе в сила от 1 януари, но според BBC, щандовете все още са пред фоната „Ди Треви“.

Вирджиния Раги въведе и още много кардинални промени, които да променят облика на града, като забрани храненето и сядането по Испанските стълби, разхождането из града без тениска, дърпането на куфари по историческите места и въведе глоби за онези, които се къпят във фонтаните.

Контролът на повечето забрани е труден, но част от тях сработиха веднага, като забраната на „модерните центуриони“, които изкарваха пари като позираха за снимки.

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

Advertisement