Connect with us

България

Новата формула на властта 10:4:4:3, всяка партия с вицепремиер

Публикувана

на

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков очаква президентът да им връчи мандат за съставяне на правителство още тази седмица. След края на консултациите при държавния глава Петков обяви, че в бъдещия кабинет ще има четирима вицепремиери, а Министерството на икономиката ще бъде разделено на две нови министерства – едното от тях ще е на растежа и иновациите, а другото ще отговаря за държавните предприятия.

Формулата на бъдещото коалиционно правителство ще бъде такава, че броят на министерствата за всяка от 4-те партии да съответства пропорционално на получените гласове на изборите.

Разпределението на министерствата ще е близко до квотното разпределение на депутатите на отделните формации, обясни още Кирил Петков, но отказа да посочи това разпределение, с уговорката, че изчакват произнасянето на останалите партии.

„До утре следобед ще е ясно това разпределение, защото всяка партия трябва да има време за вътрешна дискусия. Към момента очакваме четирима вицепремиери, две нови министерства – на иновациите и растежа, и на държавните предприятия, но искаме да дадем свободата на останалите формации да се произнесат“, каза Петков.

По думите му е важно функционално как да се разпределят нещата, а не партийно. Така че да има максимално работещи структури.

„Ако имаме одобрение от коалиционните ни партньори, няма да бавим и ден“, обясни още Кирил Петков. По думите му около десет процента от обсъжданите на експертно ниво теми не са изгледани и ще се прави анализ.

„Политиката ни спрямо Северна Македония не е червена линия“, категоричен беше Петков.

Президентът Румен Радев започна консултациите с парламентарните сили в 47-ото Народно събрание във връзка с конституционната процедура по съставяне на правителство.

Едно ефективно управление под формата на коалиция може да съществува само ако има взаимно уважение между партньорите. Времето на едноличната премиерска власт приключи и надеждата то да бъде възстановено беше категорично отхвърлена от гражданите по време на изборите. Това каза Радев на консултациите с представителите на ПГ „Продължаваме Промяната“.

Президентът Радев припомни, че тази година бяха проведени три избора за Народно събрание и в резултат от тях връчва първия управленски мандат на различни представители на парламентарните групи.

Това е важно предупреждение, че доверието на българските граждани не се дава даром и трябва да се отстоява непрекъснато, каза Радев.

Той заяви, че двете служебни правителства, които назначи, са стабилизирали страната, показали са ясно, че може да има единодействие на хора с различни политически възгледи, създали са добра основа за резултатно управление, насочено към проблемите на хората.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

януари 2022
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement