Connect with us

България

Нова измама: Десетки пенсионери в схема „подарък“ срещу кредит

Публикувана

на

Десетки пенсионери са измамени с хиляди левове след посещение на рекламни събития, където им е предложено участие в схема за заеми. Разследване на Нова телевизия разкрива, че в измамата са замесени и чатботове, които досаждат с телефонни обаждания, задавайки едни и същи въпроси.

Чатботът Наталия звъни и задава един и същ въпрос на хората – дали са доволни от последната си поръчка и дали са от София. Друг бот на име Станислава се обажда да кани хората на здравни събития.

Според човек, запознат с работата на ботовете, това е организирана престъпност и събиране на лични данни, което е незаконно.

„Дали попадате във възрастовата ни категория от 35 до 70 години?“ е друг въпрос, който може да чуете при обаждане от бот. Целта е да бъдете поканени на събитие, на което ви обещават, че ще получите подаръци.

Накрая обаче тези, които посещават събитието се оказват със заем от близо 6 000 лева за масажни уреди.

„Аз няма да живея. Просто няма да живея. Направо живота си прекратявам“, казва друга измамена 70-годишна жена.

Преди две седмици тя отива на организирано и представено като здравно събитие след покана по телефона. Разказва, че докато смята, че е получила подарък, е купила масажни уреди за над 5 000 лева. Иска анонимност, защото не знае кои са продавачите и дали няма да я потърсят. С пенсията ѝ от 540 лева и месечна вноска от 166 лева, в следващите три години жената ще трябва да живее с 374 лева на месец, за да може да изплати стоката. Ако реши да гладува и цялата ѝ пенсия да отива за заема, ще са ѝ нужни 11 месеца. „Как ме извъртяха – не знам. Държаха се много културно. Това ме подлъга“, споделя още пенсионерката.

Документите подписала и Нели Кузова. Отишла на събитието с нейна приятелка. „Отидохме и започнаха да ни говорят, че това ще бъде томбола, че стоките са на много ниска цена“, обяснява Кузова. Томбола действително се провежда и големият победител е именно тя. Печели масажори и овлажнител. Докато продавачите приготвят всичко уж спечелено, томболата се оказва заем. Така и Нели подписва договор към кредитна институция, че ще плаща 166 лева месечна вноска през следващите три години. Твърди, че са я убедили да го направи с думите, че става въпрос за сумата от 5 лева на ден.

И двете жени вече опитват да прекратят договорите си, а разказът им се повтаря в десетки други случаи. Въпросът е как никой не разбира, че подписва договор и защо продавачите се насочват основно към пенсионери.

„Те се поддават по-лесно, защото един пенсионер в България, когато чуе, че получава нещо безплатно, особено свързано със здравето му – той тича“, обяснява експерт.

Жената, свързана с фирмата и пожелала анонимност заради разкритията, които прави, казва, че служителите са добре обучени търговци. „Казват, че всичко е безплатно, но всъщност не е. Карат те да подписваш, но ти не знаеш какво, защото еуфорията е голяма. Те ти придават чувството за еуфория и не ти дават право да четеш. Дърпат документи, казват ти: „Подпиши тук, тук и тук и това е“. Казват още: „Бързаме, защото следващият клиент чака“, добавя тя.

Дружеството е „Скай лайн къмпани“. Справка в търговския регистър показва, че името му се сменя всяка година. Създадено е като „Фокс ен“ в началото на 2022 г. През март същата година е преименувано на „Конкорд сейл“, а от юни 2023 г. е „Скай лайн къмпани“. Предметът на дейност е продажба на домакински уреди и медицински изделия и организиране на събития, има и функции на колцентър.

От фирмата ни съобщават, че измама няма и спазват българското законодателство. В писмен отговор заявяват, че звънят на хората на случаен принцип и нямат предварителна информация за самоличността им. Дружеството било проверявано за ботовете и използването на лична информация, но не били открити нарушения.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни