Премиерът Кирил Петков ще разпореди един от вицепремиерите да отговаря за домашното насилие. Това стана ясно на среща на правосъдната министърка Надежда Йорданова с началника на кабинета му Лена Бориславова, омбудсмана Диана Ковачева, зам.-министъра на труда и социалната политика Иван Кръстев и представители на неправителствения сектор.

 

Министър Йорданова съобщи, че ще се правят спешни промени в Закона за домашното насилие и за целта до броени дни ще се организира среща с депутати от всички партии в парламента.

„Домашното насилие е изключително тежък проблем, както в световен план, така и за българското общество, който често остава в рамките на семейството. Изострянето на този проблем, особено в условията на пандемията, поставя въпроса за решаването му на приоритетно място. Затова спешно ще се търси консенсус по спорните въпроси в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие в рамките на работна група с участието на народни представители от всички парламентарно представени групи“, заяви министърката на правосъдието.

„Необходими са решителни действия по тази толкова важна тема за обществото – домашното насилие. Затова до края на седмицата организираме среща с народни представители от всички парламентарно представени партии и експертите по законопроекта, за да се ускори процесът по изчистване на спорните теми и придвижване на законопроекта за одобрение от Министерския съвет“, каза министър Йорданова.

Началникът на кабинета на министър-председателя Лена Бориславова заяви, че борбата с домашното насилие е кауза, зад която застават премиерът Кирил Петков и целият му кабинет. Тя допълни, че ще бъде определен вицепремиерът, който ще отговаря по темата.

„Въпрос на политически кураж е да се отвори тази толкова важна тема в началото на мандата на това правителство“, заяви омбудсманът Диана Ковачева. Тя припомни, че под егидата на омбудсмана м.г. бе проведена онлайн дискусия по законопроекта, в която взеха участие над 100 души.

Участниците в срещата изразиха готовност за продължаването на работата по ключовите въпроси, поставени в рамките на обществените консултации до намирането на съгласие по противоположните мнения и предложения за промени в Закона за защита от домашното насилие.

Случаите на пребити и убити жени, а вече и деца, у нас зачестиха особено осезаемо през месеците на пандемията.

vlastta.bg