Connect with us

Бизнес

Нов закон спасява безработните от ЧСИ

Публикувана

на

Промяна в закона ще помогне на хората, които са загубили работата си в пандемията и получават помощи от държавата, да запазят парите си, а не те да отиват ръцете на частни съдебни изпълнители. Това увери икономическият министър Лъчезар Борисов в интерюв за бТВ. Той съобщи, че е запознат с казуса, за който алармира омбудсманът Диана Ковачева.

Тя разкри, че се налагат запори върху сметките на хора, които получават помощите си по програмата „Запази ме“. Става въпрос за 24-те лева на ден. Когато държавата преведе парите в сметката на човека, частните съдебни изпълнители ги прибират преди него и той отново няма с какво да живее. Лично премиерът се е заел с казуса, каза Ковачева.

Провел съм разговори с председятеля на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова, проблемът е решим и мисля, че в най-скоро време ще има промяна в закона, която да помогне на хората, каза Борисов.

„Изпратих писмо до народните представители. Имам подкрепа от председателя на Бюджетната комисия г-жа Стоянова и всички народни представители от Комисията. Неприемливо е едни пари, които се дават от правителството на хората, за да се издържат, да бъдат автоматично превеждани без тяхно съгласие, за да бъдат погасявани задълженията им. Такова е мнението и на банките и на съдебните изпълнители, но те казват, че нямат правно основание, с което да спрат превеждането на тези пари.

„Те досега не бяха секвестируеми, защото се изплащаха от европейска програма. Сега те ще се изплащат от държавния бюджет вече трябва да има изрично основание за това.

Имам становища и от ЧСИ-тата и от банките за това, че те третират тези пари като несеквестируеми, но на практика нямат правно основание. Надявам се в сряда на второ четене да бъде подкрепен този текст от народните представители. Сходен е проблемът е лекарите, които получават по 1000 лв. за това, че са на първа линия. От януари те също ще започнат да получават тези пари от бюджета. При тях също трябва да бъде взето същото решение. Те получават тези пари често накуп, а не месец по месец. Когато има запори на лекари и медицински персона, също ще бъде същия случай, затова и за тях трябва да има такова изключение“, допълни тя.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни