Connect with us

България

Нов модел за здравно осигуряване по избор

Публикувана

на

Край на монопола на здравната каса и право на избор за пациента. Така министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи предлагания от ведомството модел за промяна в здравното осигурияване, с който занапред ще можем да се осигуряваме и в здравни фондове наред с НЗОК.

Моделът беше представен за широко обществено обсъждане на кръгла маса присъствието на представители на законодателната и изпълнителната власт, на асоциации и сдружения, на съсловни и пациентски организации, на научните среди, на синдикати, директори на лечебни заведения и др.

„Здравноосигурителната вноска ще остане 8%, но всеки сам ще реши дали да я внесе в НЗОК или в друг фонд. Лицата доброволно ще избират в кой фонд да се запишат – НЗОК или друг фонд, но ако не го изберат, ще останат в НЗОК или ще бъдат служебно разпределени. Няма да се допуска фондовете да правят подбор на лица по определен признак или здравен статус“, заяви Ананиев. Средствата от здравните вноски ще се разпределят от НАП, като преводите ще бъдат ежемесечно и ще се управляват от здравния фонд. Ако здравният фонд изпадне в несъстоятелност, гражданите ще се запишат в друг и по собствен избор.

Министерството на здравеопазването ще определя основния пакет здравни дейности, които ще се покриват от задължителната здравна вноска, каза още той и допълни, че здравното ведомство ще отговаря за регистриране и лицензиране на лечебните заведнения и лекарствената политика, като за лекарствата ще има централизирана обществена поръчка.

Ведомството ще определя и медицинските стандарти, ще координира политиката по специализацията на кадрите. Съсловните организации ще изготвят правилата за добра медицинска практика.

Участниците в системата ще са здравни фондове, които ще подлежат на регулация съгласно общия режим на европейското законодателство. Идеята на минстерството е, да са необходими поне 500 хил. здравноосигурени, които един фонд да набере, за да му бъде дадено правото да работи.

Според проекта гражданите със здравни права ще имат определен срок, за да изберат частен фонд, а ако не го направят, си остават в НЗОК. Имат правото също така веднъж годишно да сменят по желание фонда си.

Според застрахователите в здравеопазването обаче изискваният процент на вноската е недостатъчен, тъй като ще трябва да се заделят средства и за създаването на гаранционен фонд. Именно при фалит на здравния фонд, който са избрали, лицата веднага ще бъдат прехвърляни в друг, без това да е за тяхна сметка.

По време на дискусията омбудсманът и опозицията изказаха опасенията си от неясноти за това какво се случва с групите лица, които се осигуряват за здраве за сметка на държавния бюджет. Няма яснота от кога точно ще влезе в действия новият здравен модел.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement

Популярни