Connect with us

България

Номинираният за главен прокурор Иван Гешев: Нямам асансьор до хола

Публикувана

на

Иван Гешев приел номинацията за главен прокурор, защото не може да позволи да отиде на вятъра труда на колегите му до този момент. Това като мотив изтъкна зам.-главният прокурор в интервю за БНТ. 

Нямам асансьор, който да стига до хола ми. Няма от какво да се притеснявам, няма от какво да се срамувам. Аз съм един средностатистически човек. Имам един ипотекиран апартамент, не разполагам с нищо повече от един обикновен жител на София. Жена ми има едно таванско помещение до Софийския затвор, а не в кв. „Изток“.Приятелският ми кръг е от 80-те години, заяви номинираният за поста наследник на Сотир Цацаров.

Кандидатурата му бе издигната вчера единодушно от прокурорската колегия към ВСС.

Номинация от 11 членове на ВСС за мен означава огромно доверие, не толкова за мен пероснално, колкото за труда на колегите, с които работим последните години. Аз нямам право да излъжа това доверие и да отиде на вятъра трудът на много хора. Отделно срещу това доверие седи отговорност. Аз не съм човек, който бяха нито от битките, нито от отговорност“, подчерта още Гешев.
На въпрос колко кално се очертава да бъде състезанието за поста и във връзка с вероятността той да е единственият кандидат, Гешев коментира: „Това дали има един или повече кандидати, не изключва по никакъв начин дали ще има състезание. Доколкото виждам и г-жа Кьовеши е единствен кандидат. Никой не казва, че няма да има състезание. Когато казах, че ще е кално, имах предвид калта, която ще се изсипе и вече се изсипва върху всеки, който ще участва в това състезание. Ще бъде кално като всеки друг път, може би и една идея повече, защото залогът тук е по-голям. Залогът е оцеляването на всякакви олигарси, мутри и кой ли още не, срещу които водим дела“.

Искам прокуратура, която да е отворена към проблемите и болките на хората. „Аз не харесвам революциите и революционните подходи, те са показали, че са неефективни, дори в краткосрочен план. Прокуратурата е в най-добрата си кондиция, от който и да е предишен мандат. Има много неща, които трябва да бъдат запазени и трябва да бъдат надградени“, посочи още Гешев. Той заяви, че не споделя виждането всичко да почва от начало. „Добрите практики трябва да е запазят и да се промени това, което подлежи на промяна“, каза още Гешев. Във връзка със Специализираната прокуратура, Гешев коментира, в резултат на правомощията, които са й предоставени от законодателя, в момента е обяснимо във фокуса на обществетното внимание.

„Тя има правомощия в областта на организираната престъпност, корупцията по високите етажи и тероризма“, посочи още той. По думите му прокуратурата се справя добре и това не е негова оценка. Според него приоритет на прокуратурата трябва да бъде развитието на специализираните структури.

За хакерската атака срещу НАП

„Основната версия на разследването по атаката срещу НАП е киберрекет. Кристиян Б. не бял хакер. Той беше под контрол на началника му в едно интервю, за да не се изпусне. Това момче трябва да остане само на тъмно, за да обмисли постъпките си. Кристиян е оръжие на хора, които извършват изнудване чрез кибератаки. Целта на атаката срещу НАП е политическа. Фирмата, за която той работи се занимава с киберрекет“, разкри Иван Гешев.

„Неслучайно собствениците на тази фирма не искаха да отключат компютрите си. Не предоставят информация, защото знаят какво има вътре. Вътре има нерегламентиран достъп върху 106 бази данни, 57 станаха известни на обществото. Това, което се вижда вътре е опит за хакване, за нерегламентиран достъп върху сайтове, свързани с база данни на застрахователни дружества, на съответни търговски организации и на какво ли още не. Извършено е и търсене с ЕГН-то на министър-председателя в базата данни на НАП, както и с това на Делян Пеевски, Цацаров и Емил Радев. Всичко това е съхранено в един файл. Търсено е за какво ли още не“, завърши зам.-главният прокурор.Гешев беше категоричен, че е несистемен играч и не е част от статуквото.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *