Connect with us

COVID-19

Нобелово откритие елиминира PCR теста

Публикувана

на

„Нобеловата награда за химия беше правилно дадена.  Техниката още през 2013 г. е открита. Тя преодоля проблемите и препятствията в генната терапия и с изключителна точност над  90 %  прави редакция на мястото в генома, където искаме да поправим ген“. Той е като молекулярни ножици. Това е революционно откритие.Това заяви доц. Милена Георгиева от БАН.
„Тя обаче може и да манипулира генетичния код.  Истинският откривател е природата. Разработват извън бактериите, в епруветка, ножица на гени. Успява да подмени даден ген, който ни интересува“, обясни тя.
„Фън Джанг е първият, който прилага тази техника върху човешки клетки. Той започва кампания за получаване на патента, получава ги и настава драма между Даудна и Шарпентие, кой е първородителя на молекулната точна редакция на гени“, каза още доцентът.
„Докторантите извършват експерименталните работи, но планировката идва от научния ръководител. Протоколните тетрадки са много важни в този случай“, допълни тя.
„Тази техника ще се справя с наследствени генетични заболявания, но да поправяме всичко с него е много трудно. Възможно е някъде в някоя лаборатория някой да прави „дизайнерски“ хора“, коментира ученият.
„Коронавирусът мутира, но не много бързо и често. Дори има географско разположение. Има бум в геномните технологии – цялостно секвениране в рамките на няколко дни има вече. В организма си имаме много повече бактериална и вирусна ДНК отколкото човешка, те отварят и затварят гените, променят и начина, по който работят. Колкото по-добре познаваме гостоприемника, толкова по-добре можем да го манипулираме“, сподели гостът.
„Криспър Кас“ се прилага много активно за диагностика на КОВИД-19, случва се много бързо – само за 5 минути, така елиминира ПСР теста. В рамките на няколко часа 3000 теста, а ПСР за цяло денонощие например.  Само с обикновен флориметър може да се детектират вирусните частици, когато използваме праймери се нуждаем от много повече време“, заяви специалистът.
„Имаме разнообразни антиракови програми, но е необходимо по-добро таргетиране на туморните клетки. Някои видове рак на яйчниците и на млечните жлези са в етап на излекуване. С тестове се търсят генетични маркери преди да се появят симптоми, такива могат да се направят и тук. За рак на гърдата има над 20 генетични панела, които се използват за диагностика. Само от 5 до 10 % ракът е предетерминиран генетично“, разясни Георгиева.
„За нас стареенето не е толкова заболяване, а генетичен процес, който можем да запазим“, завърши доц. Милена Георгиева.

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2020
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Advertisement