Connect with us

България

Нито една повече! България срещу насилието…

Публикувана

на

Хиляди хора се събраха пред Съдебната палата в София на шествието с искане за справедливост след скандалния случай с насилието над 18-годишно момиче.

Огромно множество се присъединиха към апела на организаторите на събитието, които обявиха протеста само преди два дни.

„Ние сме Дебора“, „Да си насилник не те прави мъж“ бяха само част от лозунгите и скандиранията на хората.

Шествия срещу насилието над жени и произвола на правосъдната система има и в над 40 града в страната и в няколко места в чужбина с български общности.

На протеста в Стара Загора дойде и майката на пострадалото момиче.

Жената споделя пред bTV, че не е очаквала толкова голяма обществена подкрепа.

„Надяваме се на справедливост – справедлива присъда, правилно квалифициранe на телесните повреди по дъщеря ми“, казва тя.

Според данни на полицията в Стара Загора на протест са излезли над 4000 души. Хората казват, че ще дадат седмица време на институциите и ако те не си вършат работата, тогава ще има протест и следващия понеделник, съобщи още bTV.

протест

Демонстрацията в София е под наслов „Няма да мълчим. Стоп на геноцида над жените!“. Организатори са организацията колектив „Феминистки мобилизации“ и граждани, възмутени от насилието, но и от бездушното решение на Окръжния съд в Стара Загора.

Гражданите на Пловдив тръгнаха на шествие по главната улица в центъра на града, скандирайки „Нито една повече“, „Искаме затвор“ – за обвиняемия за насилник на Дебора от Стара Загора и извършителите на престъпления срещу жени.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни