Connect with us

Бизнес

Нинова сложи край на порнографията: български павильон на Световното изложение в Дубай

Публикувана

на

Вицепремиерът Корнелия Нинова обяви, че спира всички плащания от държавата към консорциума, който организира българския павилион на Експо 2020 в Дубай.

„За нас това е черна дупка, в която са потънали милиони от парите. Нито лев повече няма да отиде за подобни корупционни схеми. Ще задържим гаранцията по договора, но ще търсим остатъка по съдебен ред“, каза Нинова на пресконференция в Министерството на икономиката.

В момента КПКОНПИ разследва случая и започва да провежда разпити на хората, които са участвали в тези събития, съобщи още тя. Документите ще бъдат изпратени и в прокуратурата.

Нинова съобщи, че са правени няколко проверки от Министерството на икономиката, като последният доклад за серия от неизпълнения по договора за обществената поръчка е подаден на 24 януари.

Не са изпълнени изискванията по фасадата на павилиона, презентация на развитието на мобилността между фасадата и входа му, иновативна детска площадка, 3D макети на българското културно богатство, и др.

Не е изпълнено и предварително заложеното изискване за предлагане на сувенири, картички, марки и др. продукти в магазина.

Вместо това е допуснато нарушение на споразумението с Министерството на икономиката – включително с продажба на стоки от фирми, извън одобрените от държавата, на завишени цени.

„Договорените с министерството събития и участници се разминават с фактическото състояние, допуснати са различни фирми и физически лица, които нямат нищо общо с предварително договрените“, каза още тя.

Корнелия Нинова обяви, че по договора с консорциума е записано изискване 78% от плащанията по поръчката да бъдат направени авансово – от 2019 до април 2021 са платени 4,452 млн. лв., от които само половината са обезпечени с гаранция от сдружението на компаниите в „България Експо 2020“.

Фирмите са предявили и искане за допълнително плащане от 700 000 лв., което Нинова обяви, че няма да одобри. Предстои спиране на всички разноски „докато не приключи тази сага“, като тя заяви готовност за разтрогване на договора, търсене на неустойки и събиране на негарантираните пари по съдебен ред.

„Искам да изразя съжаление, че освен че това прилича на корупционна схема, подобни неща злепоставят името на България в чужбина. Вместо да се засилва авторитета на България, да се презентира българската икономика, туристическите дестинации, нищо от това не е изпълнено“, каза тя.

Договорът по обществената поръчка за българското участие на Експо 2020 е сключен още през декември 2019 г., година след като правителството на Бойко Борисов решава, че страната ще участва на световното изложение в Дубай.

В консорциума-победител влизат пет дружества: „Сиела норма“, „Проджект Мениджмънт Адвайзори“, „Арка л.т.д.“, „Д.о.Ф“, и „Инфинити травел“.

В договорните им задължения влизат представянето на концепция, дизайн, лого, изпълнение на павилиона, осигуряване на експонатите (реплики от Панагюрското и Варненското златни съкровища) и транспортирането до Дубай, осигуряване на персонал на участието, програма, събития, билети, плащане на такси, търговска дейност и реклама на България.

Световното изложение се забави с една година заради Covid-19 и започна през есента на 2021.

Българският павилион се оказа с разочароващ дизайн на фона на очакванията за национално представяне на световен форум и в сравнение с предварителните ангажименти по договора – извън репликите на златните съкровища обектът е „украсен“ с изкуствени рози, три чинии на стената и кукли с носии. На няколко екрана се прожектират гледки от природни забележителности в България или снимки на популярни български спортисти, музиканти и др.

Темата, в която българският павилион би трябвало да се впише в Експо 2020 в Дубай, е „Мобилност“. Сред лекторите, поканени в Дубай, се оказаха бившият ректор на УниБИТ проф. Стоян Денчев и поне четирима негови колеги, които са изнасяли презентации на теми като ролята на социалнте медии в образованието и за „интелектуалната собственост като стъпало към високоефективна дигитална образователна екосистема“, „Зеленото мислене и зелената нагласа“.

Бившата манекенка Анна Шехтова се оказва сред участниците в павилиона с фотоизложба на „известни българи, които живеят в ОАЕ“.

На 2 февруари в една от пресконференциите в Дубай се е включила и Николина Ангелкова – бивш министър на туризма в третия кабинет на Бойко Борисов – с презентация на тема „България: безопасна и атрактивна туристическа дестинация.
Възможности за спа, уелнес и здравен туризъм“. Ангелкова е участвала с онлайн-презентация, а не е присъствала лично в Дубай.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Advertisement

Facebook

Календар

ноември 2022
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement