Connect with us

България

Нинова покани лидерите на среща утре, всички ще присъстват, но без подкрепа за нов кабинет

Публикувана

на

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов е потвърдил на Корнелия Нинова, че ще присъства на срещата, която тя свика между лидерите на парламентарите сили в 48 Народно събрание. Очаква се тя да се проведе на 20 януари (петък) от 11 ч.

Появата на Борисов ще е първият случай, в който той участва лично в каквито и да е преговори за коалиционно управление от 2017 г. насам. Борисов обяви във Фейсбук, че ще се включи в обсъждането, но формацията му няма да подкрепи кабинет с мандат на левицата.

Малко по-рано Нинова съобщи в парламентарните кулоари, че водачът на герберите е потвърдил участието си в срещата, на която трябва да се реши съдбата на третия мандат. В социалната мрежа обаче Борисов уточни: „Разговарях с г-жа Нинова за лидерска среща и заявих присъствие. Не съм поставял условия. Решението на Националното ни събрание е ясно – не можем да участваме или да подкрепим кабинет на БСП.“ Във вторник  Борисов даже посъветва Нинова да се обърне към съюзниците на левицата в миналото – ПП, ДБ и ДПС, ако търси подкрепа за кабинет.

Днес той обясни, че ще се включи в срещата, защото смята, че е „време за сериозен разговор между лидерите на партиите“. „Дължим уважение и отговорност пред избирателите си“, допълни Борисов.

От ДПС обаче дават сигнали, че са готови да подкрепят мандата на Нинова, „ако има диалог“ по теми като Шенген, еврозоната, европейски програми и др. (по Йордан Цонев).

ГЕРБ, БСП и ДПС досега си партнират добре по особени казуси в 48 НС – като избора на Вежди Рашидов за председател на парламента или като промените в Изборния кодекс, с които бяха върнати хартиените бюлетини, а машините за гласуване бяха обезсмислени.

Намеци за възможна коалиция „Рашидов“ дойдоха и от Стефан Янев още преди мандатът да бъде връчен на БСП.

На този фон – „Продължаваме промяната“ реши, че ще се въздържи от подкрепа за кабинет с мандата на БСП, но ако такъв бъде формиран, те ще гласуват за решенията по национални приоритетни теми, които вече бяха заложени в тяхната декларация.

Нинова инициира сбирката с идеята партийните лидери лично да се разберат – ще има ли правителство с третия мандат, който президентът Румен Радев възложи на левицата, или страната ще поеме отново на предсрочни избори. Обсъждането ще се проведе в петък, от 11 часа, в една от залите на парламента.

На практика обаче никой не се ангажира с подкрепа за кабинет с мандата на левицата.

„На изпроводяк, освен една панихида, не виждам какво друго можем да направим“, обобщи съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Така той коментира лидерската среща в парламентарните кулоари.

Десният политик демонстрира странно поведение – заяви, че десницата е готова на разговори с БСП, но няма да участва в срещата, тъй като форматът не ги устройва. Той също така подчерта, че шансовете столетницата да получи подкрепата на ДБ за съставяне на правителство не са големи „поради големите различия“, които двете партии имат. „Ако се търси нашата подкрепа, ние бихме предпочели да се проведат срещи от двустранен формат. На такъв етап не виждаме условия да се включим в лидерска среща“, заяви Иванов. По думите му, сегашната реалност е, че предстоят избори и такъв разговор не е продуктивен в лидерски формат.

„Просто разговори, за да покажем, че си говорим, преди да се разотидем на избори – не виждам какво ще донесе това. Ако г-жа Нинова иска да сондира нашата подкрепа, ние сме готови публично или при закрити врата да се видим. И в тристранен формат с ПП“, уточни Иванов.

По въпроса какък знак е участието на Бойко Борисов на срещата с БСП, Иванов отговори, че по тази тема могат да говорят единствено водачът на герберите и Нинова.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни