Connect with us

България

Нинова: Каква е Йотова, че да налага срок на годност на кабинета?

Публикувана

на

Остри думи към Илияна Йотова отправи вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова тази сутрин пред БНТ. Поводът бе изявление на вицепрезидента преди няколко дни, че управляващата коалиция има 100 дни толеранс, но не разполага със 100 шанса и ако не се справи, ще се отиде на нови избори. Нинова се зачуди откъде-накъде Йотова си позволява да приказва такива неща. „Не виждам правомощия на вицепрезидента да определя срок на годност на правителството. Нито има правомощия, нито е морално да говори така. Правителството е избрано от народа, има разделение на властите“, каза Нинова.

Така продължи словесната конфронтация, течаща с различен интензитет през последната година между нея и президентството, макар точно Нинова да е политикът, изиграл най-голяма роля двойката Радев – Йотова да влезе на „Дондуков“ 2 през 2017 г.. Лидерът на БСП обаче не нападна Радев. Напротив, каза че нямаме напрежение между тях. Поздравила държавния глава при встъпването във втория мандат, макар лично да не присъства на церемонията (успоредно течеше конгреса на БСП). Нинова каза още, че връзката между Радев и създаването на ПП била очевидна и призната от двете страни, но в момента всеки си гледал работата и нямало нужда да се неутрализира влиянието на президента в правителството. „Съдете ни по резултатите“, заяви тя.

Лидерът на БСП посочи, че президентът много стриктно упражнява правомощията си през годините. Държавният глава може да наложи вето на даден закон на управляващите, ако сметне, че не са прави. Това не е детска градина, няма за какво да се сърдим, уточни Нинова.Промяната в политиката е връщане ролята на държавата, борба с монополите и защита на потребителите и ролята на социалната държава. Това са големите идеологически претенции на БСП, които сега се реализират, доволна е Нинова.

В разговора с Георги Любенов бе засегната и евентуалната нова лява партия, за която спомена вчера Мая Манолова. „Да говори каквото си иска, нейна работа. Няколко пъти направи опити, хората ще решават“, каза лидерът на БСП по адрес на Манолова и амбициите й.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Advertisement

Facebook

Календар

ноември 2022
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement