Connect with us

България

Нинова: Едрият капитал изкара машини срещу Елена Йончева

Публикувана

на

Президентът Румен Радев и ръководството на БСП се разграничиха от критиките на протестиращите строители, които излязоха на протест в София.

Повод за недоволството на големите компании в бранша е „уронването на авторитета на бранша с твърдения за некачествено строителство и злоупотреби, зад които няма доказателства, а прозират политически интереси“.

„Днешният ден е прецедент в политическата история и е събирателен образ на режима на Борисов – едрият капитал и властта в стачка срещу опозицията“, каза Корнелия Нинова пред журналисти в Народното събрание.

„Едрият капитал изкарва машини срещу опозицията и срещу разследващ журналист (Нинова има предвид говорителя на ПГ на БСП Елена Йончева, б.р.), защото търсим истината и искаме прозрачност. Днешният ден показва, че не само говорим, но и действаме. Искаме да променим този модел на прехода, в който власт и капитал се срастват и задкулисно си пазят интересите“, каза още тя.

Договарят се едни количествени обеми на сделките, след което се оказва, че изпълнението и разплащането по тези сделки е със стотици милиони повече, заяви зам.- председателят на ПГ на „БСП за България” Антон Кутев по повод разплащателните практики към строителните фирми.

Нашето искане е само за проверка на българските магистрали в независима европейска лаборатория. Не разбираме- как е възможно срещу това искане да бъдат изкарани 1000 строителни камиони. Реакцията на Камарата на строителите показва страх и паника от извършването на такава проверка, това коментира народният представител от ПГ на „БСП за България” Елена Йончева. Тя обясни, че от БСП подкрепят строителите и искат едно и също – да се строят качествени пътища. Тя допълни, че тяхната цял е в бъдеще да има и независим контрол от българската държава, от АПИ.

„Трябва да приемем европейския модел за контрол както при обявяване на обществени поръчки, така и при изпълнението им. Отговорност обаче за качеството на българските пътища не носят строителите. Затова ние не сме срещу строителите – ние помагаме на строителите”, категорична бе Йончева. По думите й отговорност носи мафиотският начин, по който се управлява в България, което е довело до срастването между бизнес и власт.

Президентът Румен Радев организира среща с представители на Камарата на строителите в България, на която предупреди, че „доверието на обществото няма да бъде спечелено с протести, декларации и пресконференции, а с качество и прозрачност“.

„Това за мен означава да има целесъобразни и с голяма обществена значимост проекти, да има прозрачни и честни обществени поръчки. Такива условия, че всеки лев да отива по предназначение, контролът да бъде принципен, всеобхватен и безкомпромисен“, каза Радев.

Той посочи, че има три групи участници при изпълнението на големите инфраструктурни проекти – правителството и местната власт като възложители, големите строителни фирми като изпълнители, и подизпълнителите – по-малките предприятия и редовите строителите, които работят по обектите.

„Работниците могат да разчитат на моята безрезервна подкрепа и заслужават по-добро заплащане, по-добри условия на труд. Българите, от своя страна, очакват да пътуват безопасно, по сигурни пътища, които не се ремонтират веднага след въвеждане в експлоатация“, коментира Румен Радев.

Председателят на Камарата на строителите Илиян Терзиев обяви, че браншът е „помолил премиера Бойко Борисов да не се огъва и да продължи политиката си“ в сферата на инфраструктурните проекти.

„Търпим загуби от политиката на БСП към всички нас заради проверките, които изискват. Нямаме нищо против, стига те да се извършват, така както повелява законът. Противопоставяме се на безотговорното говорене без конкретика“, каза Илиян Терзиев.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни