Connect with us

България

Няма връщане: депутатите одобриха сделката за F16

Публикувана

на

След повече от 4 часа разгорещени дебати парламентът пусна сделката за закупуване на новите изтребители F-16 и ратифицира четирите договора.

ГЕРБ, ДПС и ВМРО подкрепиха покупката на новите бойни самолети, а БСП, „Воля“ и другата част от „Обединени патриоти“ – НФСБ и „Атака“ се обявиха категорично против, най-вече заради високата цена на изтребителите. При второто гласуване „За“ бяха 123, а 7 „против“.

 

Офертите от САЩ за договорите за доставка на „F-16 блок 70/72“ са валидни до 5 септември. Дотогава трябва да са преведени 1.256 млрд. долара. Първите два самолета би трябвало да бъдат получени след 4 години – средата на 2023 г., а още четири – до края на същата година. В първото тримесечие на 2024 г. се очакват последните 2 броя. Очаква се решение на Конгреса, с което САЩ ще дадат 60 млн. долара, което би намалило цената.

Дебатът по ратификацията на договора със САЩ продължи над 4 часа, като от БСП и „Воля“ искаха да отложат гласуването с 3 или с 6 месеца, което на практика би прекратило процеса, тъй като офертата на САЩ е валидна до първите дни на септември. Основният ни довод да не подкрепим сделката за F-16 е прекаленото й оскъпяване, каза депутатът от БСП ген. Кольо Милев. „Уважаеми колеги, за съжаление българската държава създаде прецедент, дадохме повод при подготовката на следващите инвестиционни проекти да се иска от нас да заплащаме цялата сума, а не разсрочено. Питам се, след като за самолетите, американската компания, държавата може да го прави, за другите проекти ще ни стигнат ли силите“, попита Милев.

Забавянето оскъпява

Ако се гласува отлагането на гласуването на сделката за F-16, цената на самолета няма да стане по-малка, отбеляза министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той добави, че с годините условията не стават по-добри, а цените се повишават. Той даде пример с офертата на „Грипен“, „чиято годишна цена за обслужване се е повишила от 18 на 40 млн.“ „Нямаме никаква история с покупка от САЩ и не можем да получим разсрочено плащане. Словакия имат история и получиха разсрочване“, каза Каракачанов. Очаква следващите 8 изтребителя да бъдат купени на разсрочено плащане. „Нито пенсиите, нито заплатите зависят от това. Доходите не хората не зависят от това дали ще купим кораби или самолети. Убеден съм, че и БСП щяха да купят същия самолет“, каза Каракачанов. Той добави, че се работи и по проектите за купуване на бойни машини за пехотата и кораби.

 

Десислав Чуколов от „Атака“ разви позната теза, че САЩ трябвало да ни дадат изтребителите без пари, защото ползвали бази у нас без пари.Ние сме против сделката за F-16 – Красимир Каракачанов и Емил Караниколов са едни Гаврош и Козет от „Клетниците“ на Виктор Юго, каза лидерът на НФСБ и депутат от „Обединени патриоти“. Той обясни, че НФСБ ще гласува против тази сделка „не за да бъде пренасочена българската военна промишленост към доставка на руските летящи ковчези“, а защото цената била изключително висока. Втората му теза е, че „в пъти по-ниска цена бихме могли да осигурим защитата и неприкосновеността на българското небе чрез възстановяване на няколко ракетни бази“.

Парламентът отстрани останалите законови пречки пред купуването на F-16, като ратифицира споразумение между Министерство на икономиката и Lockheed Martin Global INC за индустриално сътрудничество и прие актуализацията на държавния бюджет за 2019 г на две четение. Цената на придобиването на самолетите е 2 198,3 млн. лв., като тя е изчислена при прогнозен валутен курс на лева спрямо щатския долар 1,75 лева за долар. С промените се увеличава размерът на разходите по бюджета на Министерството на отбраната за 2019 г. с 2 100,0 млн. лева. Начинът на плащане на самолетите предвижда сумата да се депозира изцяло в кратък срок по сметка на федералното правителство на САЩ. Сумите по договорите ще бъдат обособени по отделна сметка, предназначена за програмата за чуждестранни продажби за военни цели (FMS) на България.

Рамковото споразумение в три области: изграждане на национални способности за логистична поддръжка на самолетите, дългосрочно коопериране с българската индустрия с цел развиване на индустриални и технологични способности в страната ни и изграждане на способности в областта на сигурността и отбраната.

 

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *