Connect with us

България

Небостъргачът „Златен век“ е напълно законен, обяви ДНСК

Публикувана

на

Небостъргачът „Златен век“ на фирма „Артекс“ се строи съобразно закона за устройство на територията, обяви директорът на ДНСК Иван Несторов на пресконференция.

Съмненията около сградата възникнаха заради неяснота около удължаването на разрешителното за строителството. Преди ден главният архитект на София Здравко Здравков обясни, че разрешителното за строеж на 34-етажната сграда „Златен век“ не е презаверявано. То е изтекло през ноември 2018-а и не е постъпвало заявление за удължаването му.

Иван Несторов от ДНСК обаче се позовава на практика на Върховния административен съд, според което „с всяко допълване на разрешението за строеж се увеличава и срокът на строителство“.

„Това е практиката, която защитава в такива случаи ВАС. Лично аз не мога да тълкувам закона, но именно ВАС е този, който налага практика при вземането на решения при различните казуси. Той вече се е произнесъл по няколко такива казуса“, казва още той. Според тълкуванието на Несторов – „Артекс“ имат право да строят небостъргача до 2020 г.

ДНСК все пак е намерила несъответствия между инвестиционния проект и действителното строителство – отчетени са неизпълнени шахти за платформи на подземния паркинг, като засега строителството е преустановено временно.

Според ДНСК има и съмнения за конфликт на интереси, тъй като арх. Весела Мирянова (съсобственик на „Артекс“) е вписана едновременно като проектант, изпълнител на строежа и строителен контрл.

По казуса с небостъргача е подадена жалба срещу МРРБ от страна на местната асоциация „Лозенец“, която протестира срещу строежа. Предстои Софийският администативен съд да излезе с решение.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2021
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Advertisement