Connect with us

Свят

Не Русия ще определи дали Украйна ще влезе в НАТО

Публикувана

на

САЩ и НАТО дадоха официални писмени отговори на исканията на Русия НАТО да изтегли силите си от Източна Европа и да забрани на Украйна да се присъедини към алианса, предаде в. “Ню Йорк Таймс“.

В продължение на седмици Русия настояваше Съединените щати да предоставят писмени отговори на исканията на Кремъл, преди да вземе решение за следващия си ход, като същевременно успокояваше, че няма планове да нахлуе в Украйна.
Както държавният секретар Антъни Блинкън, така и руското външно министерство потвърдиха, че американският посланик в Москва Джон Съливан лично е предал в сряда вечерта писмения отговор на министерството. Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, каза, че също е изпратил своя отговор.

Отговорът на САЩ “определя сериозен дипломатически път напред, ако Русия избере това“, каза Блинкън на брифинг във Вашингтон. Той заяви, че ще говори с руския си колега Сергей Лавров, след като руските официални лица прочетат документа и са готови да обсъдят следващите стъпки. Писмените отговори предлагат “мерки за прозрачност по отношение на позицията на силите в Украйна, както и мерки за повишаване на доверието по отношение на военните учения и маневри в Европа, както и контрола на ядрените оръжия в Европа“, каза Блинкен. Администрацията на Байдън вече отправи подобни предложения, така че не е ясно дали отговорът на САЩ ще има някакъв ефект върху нарастващата криза, смятат от “Ню Йорк Таймс“.

Блинкен каза, че САЩ отхвърлят условието на Кремъл Украйна да не бъде приета в НАТО, както поиска руският президент Владимир Путин, въпреки че президентът Байдън и други американски официални лица казаха, че съществува малка вероятност Украйна да се присъедини към военния съюз скоро. “Ние даваме ясно да се разбере, че има основни принципи, които сме ангажирани да поддържаме и защитаваме, включително суверенитета и териториалната цялост на Украйна и правото на държавите да избират свои собствени договорености и съюзи за сигурност“, каза Блинкен. Русия също така поиска от Съединените щати да премахнат ядрените оръжия от Европа и да изтеглят войските и оръжията от страните от бившия съветски блок, които се присъединиха към алианса след 1997 г. Съединените щати няма да изпълнят тези искания.

Блинкън каза, че отговорът на САЩ е създаден след консултации с европейските съюзници и че няма да стане публичен, като добави, че се надява Русия да възприеме същия подход. Няма гаранция обаче, че Москва – известна със своята предизвикателна тактика на преговори – ще се вслуша в призива на Вашингтон.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни