Connect with us

Свят

Напрежение между Русия и Украйна в Керченския проток

Публикувана

на

Руски военни откриха огън срещу украински кораби. Инцидентът покачи градусите на напрежение в Керченския проток. 

По данни на УНИАН, шестима украински военнослужещи са пострадали при инцидента.

Временно преминаването на кораби през протока, който свързва Черно и Азовско море, е блокирано.

Руската версия

От руска страна твърдят, че украински кораби рано тази сутрин са влезли в руски акваториални води. Според РИА Новости бойните кораби на Украйна буквално са минали през руската гранична охрана. Според ФСБ – трите кораба не са реагирали на заповедите да спрат движението си и са „маневрирали опасно“, преди срещу тях да бъде открит огън. Три плавателни съда – два бронирани катера с артилерийско въоръжение и буксир, около 7 ч. местно време са минали през Керченския проток, заобикаляйки анексирания от Русия Крим. Според руските власти, обаче, корабите са навлезли незаконно в техни води – без предупреждение и без да реагират на подадените по радиото заповеди.
Опитът на бреговата охрана да ги спре се е увенчал с неуспех. Един от изпратените стражеви кораби обаче се е врязъл в морския влекач и му е нанесъл повреди. Според РИА Новости, Украйна е изпратила още два бойни кораба откъм Азовско море като подкрепление за своите сили.

Версията на Украйна е друга

Според украинското издание УНИАН руски граничен кораб е провлачил в Азовско море на буксир кораб от Военноморските сили на Украйна. Два малки бронирани артилерийски катери на Военноморските сили на Украйна – „Бердянск“ и „Никопол“ и рейдовия буксир „Ян Капу“ са били на планов преход от пристанище Одеса към пристанище Мариупол в Азовско море.
Украйна обвини Русия в изтласкване на влекач, заради който е повреден главния двигател на кораба, корпусът и предпазната релса.

Киев е поискал съдействие от Съвета за сигурност на ООН заради нападението от руска страна.

Президентът на Украйна Петро Порошенко обяви по време на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана решението за въвеждане на военно положение в Украйна и отправи обръщение към Върховната Рада да го разгледа на извънредна среща, съобщава „Униан“. Става въпрос за въвеждането на военно положение в продължение на 60 дни.

Междувременно протокът, който с двустранен договор от 2003 г. е обявен за споделени териториални води, е затворен от руска страна за всякакви плавателни съдове.
В Керченския проток не действа международното морско право, защото той е изцяло руски, коментира руският външен министър Сергей Лавров.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни