Connect with us

България

Напрежение между ПП-ДБ и ГЕРБ и размяна на остри реплики между лидерите

Публикувана

на

Напрежението между партньорите в управление продължава. Лидерите на ПП и ГЕРБ Кирил Петков и Бойко Борисов влязоха в задочна размяна на остри реплики по различни теми, но основното противопоставяне се очертава около кадровата политика.

„Няма как да има дълголетие и политическа стабилност, ако ГЕРБ продължават с плаващите мнозинство, така че да сме като смокинов лист, а те отзад да си прокарват важните неща“, коментира Петков в кулоарите на парламента преди предстоящото заседание на НС. Повод за изказването му станаха проваленото вчера с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ заседание на правната комисия, на която следваше да бъде изслушан правосъдния министър и прокараният на първо четене проект на ГЕРБ на антикорупционен закон. В зала бе приет вариантът на нов законопроект, внесен от ГЕРб-СДС при наличие на алтернативен вариант на десните. Те обаче не оказаха натиск за приемането на техния проект.

ГЕРБ вкарва огромен риск в политическата система като използват плаващо мнозинство като алтернатива да си говорят с нас, коментира Петков. Не се разбра дали ще последват други политически действия след това предупреждение. Според Петков няма напрежение за разпределението на комисиите извън притеснението, че председателството може да отиде в ДПС и „Възраждане“ при твърде много комисии.

Нямаме проблем комисиите да не се председателстват от ПП-ДБ и да има контрол, но не можеше да оставим например комисията за въпросите на ЕС да отиде  във „Възраждане“, които дори не стават на химна, каза още Петков.

„Много сме големи за смокинов лист, като ни сложат отпред, те не се виждат“, заяви в отговор на това предупреждение лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него Кирил Петков и по-скоро Лена Бориславова не мога да озаптят егото си. От думите на Борисов стана ясно, че партията не е доволна от течащите кадрови смени на много нива и не смята безропотно да гласува в парламента.

„Те казаха искаме с нашия мандат, искаме наши министри. Навсякъде върви чистка, подменят хора. Цели фамилии искат да им се намерят място, кресла и столове. Заплашват. Какво не му е дадено на г-н Асен Василев като власт – данъчни, митници, където се сменят поголовно, АДФИ, полиция, жандармерия, вътрешна сигурност. И пак не им стига власт.“, коментира Борисов. Според него при тази конфигурация на властта не може да се очаква от ГЕРБ да гласува послушно в парламента. „Сега искат да ни лишат от правото да гласуваме нашия закон, който е по-добър. Така работи едноличната власт, те са 63, ние – 69. Нашите проекти са по-добри и събират мнозинства. Ние трябва да се откажем от тях и да изберем по-лошите ли?“, попита Борисов. Той поименно посочи Лена Бориславова за изпратен sms как „ще счупим сглобката“. „Аз сглобки не съм правил“, каза Борисов.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни