Connect with us

България

Наплив у нас от руски топ специалисти, България бави работните им визи

Публикувана

на

Руски топ специалисти напускат родината си след началото на войната. Много от тях идват в България, но институциите бавят издаването на работни визи и те си тръгват като се устройват в съседни на нас държави. Седем световни компании са писали до премиера Кирил Петков по този проблем.

Това обясни по НТВ бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев. Той обясни, че в момента тече „невиждано за последните 70 години изтичане на мозъци от Русия“.

„Много международни компании, в сферата на информационните технологии, хранителната промишленост, огромни инвестиционни фондове с милиарди инвестиции по света, затвориха офисите си в Русия и спешно преместват топ специалистите в тях в други държави. Това са руски граждани и семействата им, не са икономически мигранти. Те са много добре финансово, може да живеят, където си поискат”, обясни Керемедчиев.

Според него много скоро ще им бъде забранено да напускат Русия, като за някои специалистите това вече се случва.

Някои са успели да излязат по-рано със семействата си и търсят своето място включително и в България. „Проблемът е с изключително тромавата и закостеняла процедура по техния престой. Те идват у нас с временни визи за 90 дни. Подават веднага документи за разрешение за работа и пребиваване в страната. Агенцията по заетостта, поради големия брой молби, блокира. Преди издаваше разрешение за работа за 2 седмици, сега – за 2 месеца”, обясни Керемедчиев.

Тогава идвал и големият проблем. След като чакат 2-3 месеца за разрешително за работа и престой, подават молби към Агенцията за миграция за удължаване на престоя, за да си дочакат документите. Масово получавали откази, защото нямало основание за разрешително за работа.

„Успяхме не само да прогоним украинските бежанци, които можеха да бъдат интегрирани много добре, ние в момента гоним топ специалисти, които иначе никога не биха дошли в България, защото те са международно поставени“, заяви Керемедчиев. По думите му стотици руски специалисти напуснали България и отишли в Сърбия или Турция.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Advertisement

Facebook

Календар

ноември 2022
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement