Connect with us

България

НАП с ново приложение за проверка на изтеклите лични данни

Публикувана

на

Вече гражданите, засегнати от теча на лични данни от Националната агенция по приходите могат да разберат и какви точно лични данни за тях са били разпространени в хакерската атака. Това става през второ приложение на НАП, пуснато специално за целта.

Електронната услугата е публикувана в специално разработен сайт, чрез който НАП ще продължи да информира засегнатите лица.

Проверката изисква въвеждане на персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НАП, или квалифициран електронен подпис (КЕП), който съдържа ЕГН.

Извън интернет гражданите могат да получат информация за типа лични данни, които са изтекли при хакерската атака и във всеки офис на НАП, след като представят документ за самоличност.

За българските граждани, които не разполагат с ПИК и КЕП, а живеят дългосрочно в чужбина и заради това нямат възможност и да посетят офис на НАП, има телефонен номер за връзка с НАП от чужбина – +359 2 9859 6801. Експерт на НАП ще отговаря на въпросите на гражданите, след като зададе контролни въпроси за идентификация.

Обща информация за чуждестранните лица е публикувана в английската версия на създадения по темата сайт. Чуждестранните лица, за които има разпространени лични данни, ще бъдат уведомени от данъчната си администрация.

Новата надградена услуга, предоставяща информация за неправомерно достъпените и незаконно разпространени лични данни, замества съществуващата досега проверка, която се извършваше с ЕГН и телефонен номер.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement

Популярни