Connect with us

Апартаментите на властта

НАП и КОНПИ влизат в „Артекс“

Публикувана

на

Националната агенция за приходите (НАП) прави анализ на сделките на фирма „Артекс“, при които представители на властта са придобили имоти на крайно занижени цена. От НАП са отказали да разкриват подробности около случая преди края на проверките.

За момента е известно, че на цени под пазарните, имоти са закупили – заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, министърът на правосъдието в оставка Цецка Цачева, напусналите заместник-министри Красимир Първанов (на енергетиката) и Ваня Колева (на спорта), на която Цветанов е кум, както и председателят на Комисията по култура на Народното събрание Вежди Рашидов.

Рекордьори по евтин имот от „Артекс“ обаче е семейството на съдията политик Лозан Панов
В понеделник „Правен свят“ съобщи, че през 2013 г. и настоящата съпруга на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов – Елисавета Панова е закупила от фирма „Артекс“ луксозен имот на занижени цени. Сделката е осъществена през фирмата на Панова – „Ганева 2000“ ЕООД и по нея са платени едва 93 000 лв. За общо 211 кв. м., в които влизат 172 квадрата апартамент и два гаража. Пазарната стойност на имота към онзи момент е възлизала на минимум половин милион лева.

Лозан Панов и Елисавета Панова са сключили граждански брак в деня на Празника на любовта – Свети Валентин – 14 февруари 2015 г., а кумове/свидетели на церемонията са били семейството архитекти Весела и Пламен Мирянови, основателите и собственици на строителна фирма „Артекс“.

КОНПИ ще провери всички сделки на „Артекс“ за покупко-продажба на жилища за период 4 години назад. Това съобщи шефът на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев в кулоарите на парламента. „Антикорупция“ ще изиска всички документи от компанията, замесена в скандала с домовете на занижени цени за представители на властта

Той припомни, че в момента КПКОНПИ проверява покупките на имоти от Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева. Допълни, че се проверява и сделката с „Артекс“ на зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов, който също си отиде за ради скандала. „Тук идеята е не да претупваме нещата. Ние изискваме въобще всички документи във връзка с покупко-продажбата на жилища от фирма „Артекс“, заяви Георгиев. Той посочи, че ще се анализира дали има и други лица, които също са купували от тази фирма. „По този начин ще се направи една всеобхватна проверка, като искаме всички разрешителни, които са издавани на тази фирма. Анализираме всичко, законопроектите, които са внесени и които евентуално биха облагодетелствали тази фирма. Искаме да разровим докрай всичко, за да установим въобще кои лица са пазарували от фирма „Артекс“ и на какви цени“, обясни Георгиев.

vlastta.bg

 

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юни 2019
ПВСЧПСН
« май  
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930