Connect with us

България

Най-щастливи у нас са: хората с две деца, образование и заплата над 1500 лв.

Публикувана

на

По-голямата част от българите – 45 %, се определят като почти щастливи, а 31 % като нещастни, посочват данните от първото за България представително изследване на личното и общностно щастие. То е проведено в края на 2018 г. по поръчка на списание „Мениджър“.

Средният индекс на щастието за страната в края на 2018 г. е 56 точки, от 100 възможни. Средният глобален Индекс на щастието за 2018-та е 60.9 точки, а според данните България е с почти 5 пункта под него.

С нарастване на възрастта, стойностите на Индекса на щастие се понижават, но има два сериозни срива: първият настъпва след 30 г. възраст, а вторият – след 70 години, показва българският Индекс на щастието. С повишаване на образователното равнище нараства и Индексът на щастието. Данните показват още, че високите лични доходи, особено над 1500 лв., намаляват рязко относителния дял на нещастните, но не увеличават дела на щастливите.

Най-щастливи у нас са хората в четиричленни домакинства (най-често семейства с две деца). Индексът на щастието пада при самотните, но и при многочленните домакинства от 5 и повече човека.

Представителите на малцинствата имат между 10 (българските турци) и 20 пункта (ромите) по-нисък Индекс на щастието от представителите на мнозинството българи. Средните стойности на Индекса на щастието не варират по факторите пол и големина на населеното място, но най-голям относителен дял нещастни се регистрира в малките градове.

По няколко измерени критерия – психично здраве, физическо здраве, удовлетвореност от живота и баланс на времето, българските стойности са неразличими статистически от средните глобални. По един показател – социална подкрепа от най-близките, пък сме чувствително над средната стойност за света.

По редица измерения обаче сме чувствително под средното глобално равнище. Това се отнася за критериите „Удовлетвореност от работата“ – с 4.2 пункта под средното глобално, „Включеност в местната общност“ – с 9.1 пункта под средното, „Субективно благосъстояние“ – с 9.4 пункта по-малко от глобалното, „Управление“ – с 10.9 пункта, „Стандарт на живот“ – също с 10.9 пункта под средното, „Достъп до култура, изкуство, образование цял живот“ – с 11.6 пункта и „Качество на околната среда“ – с 14.7 пункта под средното.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни