Connect with us

Последни новини

Най-интелигентната война в историята: канадско-датската

Публикувана

на

Най- интелигентната война в историята: Дания и Канада ожесточено си оспорват остров Ханс, пиейки уиски и шнапс.

Остров Ханс (Hans Island) е безжизнена гола скала, разположена в Северния Атлантик между Гренландия и Канада. Вече 30 години тя е причината за най- безобидния териториален конфликт на планетата.
На остров Ханс не расте нищо, почва липсва, няма и прясна вода, съответно и население никога не е имало, но нито една от двете страни не отстъпва ни педя от парчето суша, което всяка от тях счита за свое.
Островът от незапомнени времена бил известен на ескимосите, които не му отдавали никакво значение. Чак през 1920 г. датска експедиция изследвала скалата, а през 1933г. островчето било присъединено към Дания заедно с Гренландия. След това за цели 50 години забравили за него.


Начертаването на морската границата между Канада и Дания по общо съгласие било направено от компютър, който прекарал прекъснатата линия точно през о. Ханс. Тогава островчето не интересувало никой и се считало за ничие.
Спорът се разгорял, когато канадска нефтодобивна компания изпратила геоложка експедиция на острова да вземе проби от скалата и леда. Това притеснило правителствата и на двете държави. Ами ако, току- виж, местото се окаже с нефтени или газови залежи? За да няма сърдити, двете страни се договорили да оставят островчето на мира и да не провеждат никакви проучвания върху него.
През 1984 датчаните не издържали , изпратили военен кораб, забили пилон в скалата и окачили датското знаме.Под пилона оставили бутилка качествен датски шнапс с бележка: „Добре дошли на датска територия!“


Възмутени от това вопиющо нарушение на международното право, канадците на свой ред окачили на пилона своето знаме и оставили бутилка отлежало уиски Canadian club. Оттогава безпощадната война с национални байряци и алкохол продължава 35 години и краят й не се вижда. Ту едната , ту другата страна сваля знамето на противника, окачва своето, изпива вражеския алкохол и оставя свой. Краят на този епичен конфликт не се вижда, а унищожението на оставената пиячка, опонентите са превърнали в традиция.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни