Connect with us

Лайфстайл

Най-богатият човек в света изнудван от таблоид с негови интимни снимки

Публикувана

на

Проблемите на най-богатия човек на света Джеф Безос с американските медии около развода му и новата му приятелка Лорън Санчес са далеч от приключили. Основателят на „Амазон“ обвини изданието „Нешънъл инкуайрър“ в шантаж и изнудване, предадоха световните агенции.

Безос твърди, че таблоидът го изнудвал, че ще публикува негови интимни снимки и съобщения.

Джеф и съпругата му Маккензи обявиха миналия месец, че се развеждат след 25 години брак. В същия ден таблоидът публикува статия, в която се казваше, че Безос имал любовна афера и в която се представяха в детайли лични съобщения на Безос, с които изданието се било сдобило.

След това Безос започна разследване, за да разбере дали зад действията на изданието стоят политически мотиви. Дейвид Пекър, изпълнителен директор на притежаващата таблоида „Америкън мидия Инк.“ (AMI), е считан от Тръмп за близък съюзник.

В свой блог в платформата Medium Безос сподели имейли, които получил от посредници на Пекър. В тях се изброявали компрометиращи материали, които щели да бъдат публикувани, ако Безос не се откажел от разследването, което започнал за това как личните съобщения са станали достояние на таблоида. Тези компрометиращи материали били именно съобщенията между Безос и бившата телевизионна говорителка Лорин Санчес, жената, с която той се срещал, както и снимки от личен характер. Те датирали от лятото на 2018 г., тоест шест месеца преди обявяването на намерението за развод.

Исканията

Част от снимките, за които става дума, са на Безос или Санчес по бельо, а една от тях е описана като „голо селфи в банята, докато (Безос) носи сватбения си пръстен… (и) бяла хавлия“.

„Вместо да капитулирам пред изнудването и шантажа, аз реших да публикувам онова, което те ми пратиха“, пише Безос. И казва: „Ако аз в моята позиция не мога да се противопоставя на този род изнудване, как ще могат да го направят обикновените хора?“

Безос все още се смята за най-богатия човек в света, макар експерти да твърдят, че разводът може и да промени това. Той е и собственик на в. „Вашингтон пост“. Изнудването срещу него включвало освен искане за прекратяването на разследването и искане той да направи изявление, в което да каже, че не вярва, че таблоидът е действал срещу него, воден от политически подбуди. „Те ми казаха, че още мои есемеси и снимки, които те имат, ще бъдат публикувани, ако не спра разследването“, пише Безос.

„Разбира се, не искам лични снимки да бъдат публикувани, но няма да участвам и в известната им практика на шантаж, политически услуги, политически атаки и корупция. Предпочитам да се изправя срещу тях“, продължава милиардерът.

„Несъмнено непопулярно“

„Малко контекст: Фактът, че притежавам „Вашингтон пост“, усложнява нещата за мен“, пише Безос. „Неизбежно е някои хора, които преживяват тежко начина на отразяване на „Вашингтон пост“, погрешно да заключат, че съм им враг. Президентът Тръмп е един от тях и това е очевидно от многото му туитове.“

В поста си той отбелязва още, че „неуморното отразяване от страна на в. „Вашингтон пост“ на темата за убийството на Джамал Хашокжи, който пишеше за него, е несъмнено непопулярно в някои среди“. Цитирано е и разследване срещу „г-н Пекър и компанията му заради действия, които те са извършили от името на саудитското правителство“.

Самата AMI наскоро призна, че е координирала с кандидатпрезидентската кампания на Тръмп плащане в размер на 150 хил. долара за модел на „Плейбой“, за да не твърди, че е имала връзка с Тръмп. Бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен, замесен в схемата, вече призна, че е нарушил правилата за финансиране на кампанията.

За разследването Безос наел частния следовател Гевин де Бекър, който трябвало да провери дали източник на компрометиращите снимки и лични съобщения не е неговият брат Санчес. Той бил привърженик на Доналд Тръмп и нееднократно публично критикувал Безос, че в. „Вашингтон пост“ публикува невярна информация за държавния глава. В хода на разследването Де Бекър пък казал на медийната компания, притежаваща изданието, че смята изнасянето на лична информация за Безос за политически мотивирана атака.

Нещо повече – в абсолютно откровена публикация в сайта Medium Безос сам разкрива, че от National Enquirer са се опитвали да го изнудват, твърдейки, че разполагат с негови голи снимки (включително такива под нивото на колана), които милиардерът е изпращал на Санчес.

В публикацията Безос разкрива ситуацията около изнудването, както и текста на един имейлите от ръководството на AMI, издателя на National Enquirer, получени от негови представители.

Собственикът на Amazon разкрива как AMI заплашва да разпространи през медията си негови компрометиращи снимки и сам той определя това като „изнудване и шантаж“.

„Нещо необичайно ми се случи вчера. Всъщност, за мен това не е необичайно, а ми се случва за пръв път. Беше ми направено предложение, на което не мога да откажа. Или поне така са си мислели топ хората в National Enquirer. Радвам се, че си мислят така, защото им е дало смелост да изложат всичко в писмен вид. Вместо обаче да капитулирам пред изнудване и шантаж, аз реших да публикувам това, което те ми изпратиха, въпреки личната цена и неудобството, с което ме заплашват“ – така започва публикацията на Безос.

Текстът в Medium е озаглавен „Не, благодаря, г-н Пекър“ и включва текста на имейл, изпратен от главния отговорник по съдържанието в AMI Дилан Хауърд. В него той заплашва да публикува интимни и лични снимки и чатове между Безос и жена, за която National Enquirer твърди, че има връзка с най-богатия човек.

В началото на годината таблоидът публикува мащабно разследване за развода на милиардера със съпругата му от 25 години Маккензи и връзката му с бившата телевизионна водеща Лорън Санчес. В него бяха поместени и 11 страници с папарашки снимки и sms-и с любовни признания, изпратени от Джеф Безос до нея.

National Enquirer обяви, че журналистите му са разследвали милиардера в продължение на 4 месеца, през които са открили доказателства, че Безос е „пътувал с любовницата си до екзотични дестинации с частния си самолет за 65 милиона долара“ и други „компрометиращи разкрития“. Медията определи всичко това като „най-голямото разследване в историята на Enquirer.

Заради тази публикация и последвалите я препечатки и допълнителни материали от други медии собственикът на Amazon, по собствените му думи, решава да наеме собствен разследващ екип (даже няколко), който да открие как са придобити тези материали, снимки и чатове, това ли е всичко придобито от National Enquirer и въобще за какво трябва да се приготви.

За ръководител на разследването Безос е наел частният следовател Гевин де Бекър.

Според Де Бекър, когото Washington Post определя като топ консултанта на Джеф Безос по въпроси за сигурността, публикацията в National Enquirer по темата е била „политически мотивирана“.

По време на разследването станало ясно, че братът на Лорън Санчес многократно е бил търсен от близки до Белия дом и президента Доналд Тръмп лица с цел извличане на подробности за връзката на неговата сестра с милиардера (нещо, което братът на Санчес отрича да е предоставял).

Самият Дейвид Пикър, който ръководи AMI, е дългогодишен приятел на Тръмп, който от своя страна често критикува Безос, Amazon и най-вече един от най-големите вестници в страната – Washington Post, който е собственост на Джеф Безос.

По думите на бизнесмена, всичко това вероятно има връзка именно с факта, че той е собственик на Washington Post. Това, както той сам пише, често му създава неудобството някои могъщи хора да го приемат като личен враг заради начина, по който вестникът ги е отразил. Един от тези хора е именно Доналд Тръмп.

За съюза между Пикър и президента стана ясно през миналата година около скандалите с плащането на пари от страна на американския лидер за мълчанието на жени, с които е имал интимна връзка.

През последните месеци отношенията са охладнели, след като ръководството на AMI е сключило споразумение с прокуратурата за проверка по същия този случай.

Пикър и сътрудниците му помогнали за постигането на споразумения с две жени, с които Тръмп е имал връзка. Става въпрос за бившия модел на „Плейбой“ Карън Макдугъл и Сторми Даниълс.

Разследването, поръчано от Безос, обаче е предизвикало остра реакция от страна на Пикър, а негов човек е потърсил контакт с хората на милиардера по темата. Няколко дни след това към представителите на Безос е било подходено с устна „оферта“ – Гавин де Бекър да спре с разследването си по това как National Enquirer е придобил компрометиращите си материали, или изданието ще публикува още снимки, чатове и SMS-и, които Безос е пращал на любовницата си.

Адвокатите на собственика на Amazon са контрирали, че вестникът няма как да ги публикува, тъй като снимките: 1) са обект на авторско право, след като Безос сам ги е заснел, и 2) нямат новинарска стойност.

Реакцията на AMI е, че снимките имат новинарска стойност, защото могат да дадат на акционерите в компаниите на бизнесмена представа за неговата собствена преценка и здрав разум.

Скоро след това обаче е дошло и писмото до адвоката на Де Бекър, в което Дилан Хауърд „напомня“, че разполага с компрометиращите материали и ги описва подробно. В писмото Безос и Washington Post са обвинени в разпространяване на фалшива информация спрямо National Enquirer, с която се вреди върху реномето на американските медии и техните собственици.

Вместо това обаче Джеф Безос решава да отговори на удара с удар и да публикува своята гледна точка по ситуацията, независимо от неудобството и навлизането в личния му живот.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни