Connect with us

България

Надцакване: ДПС предлага добавката за пенсионери да стане 120 лева

Публикувана

на

Има политическа воля да бъде променен размерът на пенсиите на всички пенсионери“. Това заяви пред БНР Хасан Адемов, депутат от ДПС, член на парламентарната комисия по социална политика.

Той уточни, че от ДПС са предлагали многократно всяка година трудов стаж да се актуализира с коефициент, който да е различен с 1,2:

„Сега и служебният кабинет предлага увеличаване на коефициента за година стаж. … Проблемът е, че една голяма част от пенсионерите, които са придобили право на пенсия преди 2000-та година, са били при други условия за стаж и възраст. Това, което предлагат от служебното правителство, обслужва тези, които са са пенсионирали по-късно, а ножицата между старите и новите пенсии ще остане широко разтворена“.

Адемов обясни, че предложението на служебния кабинет е моделът да важи и за следващата година и така ще трябва да бъдат намерени 1,6 млрд. допълнително, но не е ясно откъде:

„Ще стане така, че служебният кабинет вместо да реши конкретно проблемите на пенсионната система в момента, ще направи така, че ще натовари със стратегически политики следващ кабинет. ДПС ще предложи по 120 лева на пенсионерите за месеците октомври, ноември и декември – общо 360 лева – без да пипаме модела на пенсионно осигуряване. Редовен кабинет да реши как да се промени моделът“.

Той уточни, че предложението ще бъде внесено на второ четене на актуализацията на бюджета:

„Ще гласуваме за цялостна актуализация на бюджета, за да тръгне процедурата в пленарна зала. След това ще направим нашето предложение“.

Депутатът подчерта, че разговорът между партиите в парламента е миниран:

ДПС е за редовно правителство, което да поеме управлението на страната„.

Припомняме, че вчера от ГЕРБ предложиха пенсионерите да получат по 100 лв. на месец.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Advertisement

Facebook

Календар

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Advertisement