Connect with us

България

Национален протест на медицинските сестри за достойно заплащане

Публикувана

на

Медицински сестри от цялата страна, които искат достойно заплащане, се събраха на национален протест пред Министерството на здравеопазването. Недоволството тръгна от организирани в социалните мрежи медицински работници. Протестиращите медицински сестри и лаборанти носят няколко плаката „Без нас няма здравеопазване“, „Подкрепете днес нас, за да има кой да подкрепи вас утре“.

Те са изпратили основните си искания и са ги депозирали в Министерство на здравеопазването, МС и омбудсмана Мая Манолова, а те са – болниците да не бъдат търговски дружества; основна работна заплата за медицинските сестри – в размер на две минимални работни заплати, но за цялата страна; допълнителни възнаграждения и регламентирани правила; връщане на медицинските стандарти; почасово заплащане на нощния труд; допълнително заплащане за медицинските сестри, които работят в спешните отделения и в отделението по интензивно лечение и анестезиология; разписване на Колективния трудов договор; възможност за регламентиране на сестринския труд, както и промяна в категорията на труд, която в момента е трета категория.

„Ние просто умираме от работа. Не може така – по 12 часа да работим, един ден да почиваме и след това пак започваме 12 часа. Това е нечовешко“, каза медицинска сестра от Александровска болница.

На протеста присъства и председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Независимо от срещата вчера между Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи синдикати, министър и премиера, и обещанието, че от 30 млн. лв. отпуснати за болниците, ще се актуализират заплати, сестрите очакват конкретни резултати – Петя Недкова от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи заяви:

„Парите са достатъчно, може би, но те не се разпределят правилно. Има огромни диспропорции в системата на здравеопазване по отношение на заплащането както между лекарите, така и между сестрите, между различните лечебни заведения, и това е проблем, политически, който трябва да се реши от политиците“.

В цялата страна се организира подписка за дългосрочна стратегия за здравните грижи, някои от сестрите ще протестират с лентички в лечебните заведения, други – пред болниците или общините.

Смятам, че специалистите по здравни грижи имат основания да искат по-високи заплати, подкрепям ги, коментира в кулоарите на парламента министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той посочи, че министерството и правителството правят практически стъпки, за да ускорят процеса – с решението на МС за предоставяне на 30 млн лв.допълнително и с разпределяне на бюджета на НЗОК за болнична помощ. Считам, че в лечебните заведения може да постъпи ресурс, който да се използва преобладаващо за увеличение на заплатите на медицинския персонал в т.ч. и на специалистите по здравни грижи, обясни Ананиев. С ресурса, който ще получат, те ще могат да си увеличат заплатите още от началото на годината т.е. със задна дата.

Ръководството на болниците, съответно директорите, бордовете им ще решават с колко да вдигнат парите на медиците. По-следващата седмица вероятно Ананиев ще се срещне с ръководството на лечебните заведения, на които е принципал, за да им помогне със сметките, как да разпределят разходите.

Тази седмица болниците са получили от министерството разчетите какви пари ще имат.

Освен това НЗОК чрез районните каси също ги е уведомила за средствата, с които ще разполагат през тази година, поясни министърът.

Ние финансираме чрез методика, наредба на министъра на здравеопазването за конкретно определени дейности, свързани със спешната, психиатричната помощ – дейности, регламентирани със закон и възложени на държавата в лицето на МЗ, извън задължителното здравно осигуряване, така Кирил Ананиев отговори на въпрос дали отпускането на 30 млн.лв. допълнително не е в нарушение на европейски директиви и е нерегламентирана държавна помощ.

Стартовите заплати на медицинските сестри в средносрочен план от една-две-три години ще достигнат средно 900 лв., увери още Ананиев. В много от лечебните заведения тази заплата ще се достигне, в други ще бъде близо до този размер, поясни той.

В Пазарджик медицинските сестри се събират пред сградата на общинската администрация. Освен за стартовата заплата и подобряване условията на труд, специалистите по здравни грижи настояват и за сключването на Колективен трудов договор на национално ниво.

„Защото в много болници се работи без Колективен трудов договор, а по него заплатата от 1 януари 2019 г. за нас – специалистите по здравни грижи, трябва да е минимум 900 лева, ние не искаме да носим повече тази система на гърба си. Ако не се седне да се говори, не се почне нещо да се прави, просто сме готови на 7-и април да излизаме отново на протест. Няма накъде повече“, каза медицинската сестра Димитрия Димитрова, координатор на протестите в Пазарджик.

И в Бургас сестрите от най-голямата болница се събират в 12 часа пред сградата на Общината в подкрепа на националния протест за стартова двойна минимална работна заплата и адекватно работно време, каза Добринка Христова от организаторите на недоволството в Бургас:

„Работещите в УМБЛ – Бургас ще бъдат пред Хирургичния корпус. Колеги и привърженици също могат да бъдат пред Общината, където е основното място. Нашите искания са промяна изобщо в статута на акционерните дружества, да не акцентираме върху основната заплата, но това никак не е маловажно. И в крайна сметка да бъде сключен Колективен трудов договор.

Структурите на Асоциацията на специалистите по здравни грижи в област Благоевград нямат яснота дали и колко техни колеги ще се включат в протеста на „белите престилки“ по места.

В здравните заведения тече подписка, разпратена от асоциацията, в която се настоява за гарантиран ръст на заплатите на медицински сестри, лаборанти, акушери и кинезитерапевти, за изработване на медицински стандарти за дейностите и тяхното остойностяване, за дългосрочна здравна стратегия. Това почти напълно се припокрива и с исканията на колегите им, организирали протеста в социалните мрежи, от който асоциацията се разграничи, но заяви, че подкрепя.

Това създаде усещането, че недоволството на специалистите по здравни грижи изпревари готовността на професионалната им организация да ги защити. В повечето болници в областта протестът ще е символичен, като сестрите ще се обозначат с лентички.

Протестен митинг организират и в Плевен медицински сестри от общинското здравеопазване. Те настояват за достойно заплащане, професионално развитие и дългосрочна национална стратегия за здравните грижи у нас. Още от доктор Румяна Нинова – председател на синдикатите към КНСБ:

„По-високо заплащане, кариерно развитие и настояване за дългосрочна, национална стратегия за професионалистите по здравни грижи. Затварят се болници, затварят се отделения… Мотото на нашите сестри е: „Ние искаме да се грижим за децата на нашата България, а не за останалите страни в Европа“.

Ямболските специалисти по здравни грижи се включват символично националния протест. Исканията им се подкрепят и от лекарите в областта. Недостиг на медицински сестри и лаборанти, ниско, дори обидно заплащане, лоши условия на работа. Това са част от причините здравните работници от Ямбол да се включат в националния протест, посочи председателят на регионалната асоциация Цветка Войчева.

„Колегите са принудени да работят на две, и три и повече места, за да си осигурят един по-достоен живот, но напрежението ескалира, те не могат непрекъснато да работят така“. Над 35 на сто от медицинските сестри в Ямболско са в пенсионна възраст. През следващите пет години ще се пенсионират още 120.

„Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи не се е разграничила от протеста. Напротив аз лично ще бъда с тях пред Министерството на здравеопазването. Това, че синдикатите се дистанцираха от протеста е съвършено различен въпрос“, коментира пред БНР Милка Василева председател на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) информацията, че Асоциацията се е разграничила от протеста.

„Асоциацията има съвсем друг предмет на дейност – не заплати, но понеже това, което вече чухме, е една болна тема за нашата Асоциация, ние правим всичко възможно да участваме там, където се говори за заплати“, поясни още Василева в интервю за предаването „Преди всички“.

„Да настояваме да има нови правила за определяне на заплатите. Постигане на 3 минимални заплати в близките няколко години, защото 30% от сега работещите професионалисти по здравни грижи ще се пенсионират в следващите 3 години. Това ще бъде абсолютен шок за системата и това, че ние искаме 1500 минимум стартова заплата, а не 400, означава, че ние искаме да има развитие на здравеопазването. И да има хора, които реално ще останат тук. Така че ние сме заедно на протеста“, заяви още Василева.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни