Connect with us

България

На Съединението: Борисов нарече Радев -„разединител“, президентът го сплаши със следващия прокурор

Публикувана

на

В деня, в който България чества 136 г. от Съединението, бившият премиер Бойко Борисов използва празника, за да отправи поредна атака към Румен Радев, а президентът му отговори.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов без да го назовава поименно, той определи президента като разединител на нацията. Нападката бе съществена част от честитката, с която Борисов поздрави тази сутрин българите в социалните мрежи:

„Съединението прави силата! Преди 136 години едни велики българи разбираха това и се превърнаха в държавници. Днес държавата ни е разделена от този, който е призван да пази нейното единство. Обединителят на нацията я потопи в омраза, несигурност и хаос. Затова сега се нуждаем от обединение. За да преодолеем политическата криза и да започнем да се борим с реалните предизвикателства на нашето време. Вярвам, че заедно ще успеем! България ще се върне сред отличниците в Европа и ще го постигнем заедно. Защото заедно сме по-силни от хаоса!“.

В неделя лидерът на ГЕРБ атакува Радев с думите, че „нарушава Конституцията ежедневно“, използвайки служебния кабинет.

„Единствените думи на Борисов, които имат значение, са тези, които ще произнесе пред следващия главен прокурор”, отвърна Радев. Изказването той направи в Раковски, където участва в церемония. Естествено, Радев също се включи с коментари за значението на празника. „Трябва да се научим от Съединението, че е време да излекуваме всички наши комплекси за политическа обреченост“, каза държавният глава.

С поздравление към българите излезе и председателката на парламента Ива Митева. „На 6 септември 1885 година нашият народ се обединява в отстояването на националните си интереси и ясно заявява желанието си българите да живеят заедно в своя държава. Зад общата цел застава цялото общество и показва, че за осъществяването на големите каузи е нужно единство и сплотеност”, заяви тя. И добави: „За съжаление, 46-ото Народно събрание не стана пример за единение в името на намирането на важните за страната решения. Вярвам, че политическите сили са си извлекли нужните поуки и ще бъдат по-конструктивни и диалогични в следващия парламент, за да не разочароват за пореден път българските граждани. Честит празник!“.

„Днес, когато страната ни е изправена пред редица предизвикателства, е пагубно отчуждението на гражданите от обществения живот. Нужно е като общество да проявим мъдрост, отговорност и да положим единни усилия за благополучието на нашата държава. Всички искаме страната ни да върви напред и да имаме по-добър живот, но за да не бъдат усилията на всеки от нас напразни, трябва да вземем пример от историята и да работим заедно за просперитета на България“, декларира пък премиерът Стефан Янев.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Advertisement

Facebook

Календар

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Advertisement