Connect with us

България

Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам

Публикувана

на

Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам. Във вторник сутрин празникът започна с молитви в джамиите. Известният още като Шекер Байрам се чества след края на свещения месец Рамазан, през който са забранени храненето и пиенето в светлата част на деня.

В следващите три дни мюсюлманите ще празнуват, като се събират със семействата си и си искат прошка. Това е един от двата големи празника през годината. Следващият – Курбан Байрам, е през август.

Честит Рамазан байрам на всички мои приятели мюсюлмани! Това написа в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ премиерът Бойко Борисов. „Бъдете живи и здрави“, пише още министър-председателят.

Поздравявам от сърце сънародниците ни мюсюлмани по повод техния голям празник – Рамазан байрам, написа също в социалната мрежа „Фейсбук“ председателят на парламента и депутат от 9-ти Многомандатен избирателен район – Кърджали Цвета Караянчева. „Нека във всеки дом има здраве, мир и благоденствие и не само празничните, но и делничните дни, бъдат изпълнени с много радост и късмет. Нека всички заедно да продължим да бъдем пример за толерантност и взаимно уважение. Честит празник!“, пише още Караянчева.

„Мъдростта на празника учи на искрено милосърдие, осъзнато покаяние, споделяне на изпитанията и разкрива способността за съпричастност и единство в дните на радост, когато вярващите почитат дълговечни, съкровени за тях традиции“, се казва в поздравлението по случай празника държавният глава Румен Радев.

Президентът подчертава, че в основата на устойчивата българска култура на толерантност заляга съхранението на разбирателството и взаимното уважение между изповядващите различни религии. „Вярвам, че отбелязването на Рамазан байрам ще разкрие за пореден път обединяващата духовна сила на цялото ни общество“, се казва още в поздравлението на Румен Радев до представителите на мюсюлманското изповедание в България.

 

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *