Connect with us

България

Мъж на 27 години в реанимацията, заразен с морбили

Публикувана

на

Лекарите в МБАЛ-Благоевград се борят за живота на 27-годишен мъж, заразен с морбили. Първоначално той е бил приет в инфекциозното отделение на лечебното заведение, но състоянието му се е влошило и той е преместен в реанимацията, съобщи Веселка Момчева от „Надзор на заразните болести“ в РЗИ – Благоевград. Младият мъж е с дихателна недостатъчност. В инфекциозното отделение на болницата в Благоевград са настанени още 7 деца и един възрастен. Болните от морбили вече са 21, повечето са деца. Пет от тях бяха настанени спешно в столичната УМБАЛ „Света Анна“. Те са между 8 месеца и 6-годишна възраст.

 

„Децата са в стабилно състояние, но имат от средни до тежки увреждания. Провежда се лечение. Едно от тях е с пневмония. Най-голямото е на 6 години, а най-малкото на 6 месеца. Очакваме резултати от Националния институт по заразни и паразитни болести, за да сме сигурни, че децата са заразени с морбили“, заяви пред Нова телевизия д-р Лъчезар Панчев от УМБАЛ „Света Анна“. Той допълни, че ако майката е била имунизирана, бебета, които са под 6 месеца, са пазени от антителата, предадени от нея. По думите му болестта морбили е силно заразна и се предава по въздушно-капков път.

 

Д-р Лъчезар Панчев посъветва всички родители да ваксинират децата си, за да се постигне колективен имунитет в България. Вчера стана ясно, че вътреболнична инфекция е причина за случаите на морбили в Разлог. Почти всички заразени са лежали в детското отделение на болницата в града, където са имали контакт с вируса.

Не е чак толкова обезпокоителен този случай на заразени с морбили, но той е едно звънче, че се сблъскваме с проблем, който има решение – ваксини, коментира епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни