Connect with us

България

Мръсен въздух в четири софийски квартала

Публикувана

на

Завишени стойности на фини прахови частици са отчетени в 4 квартала на столицата, сочи справка на електронната страница на Столична община. Замърсяване на въздуха е установено в кварталите: „Хиподрума“, „Надежда“, „Павлово“ и „Младост“.

Най-сериозно увеличение на фините прахови частици – три пъти над нормата, е отчетено в кв. „Хиподрума“. Състоянието на атмосферният въздух в квартала е най-лошо, като се отчита увеличение 3 пъти над нормата от 50 микрограма на кубичен метър. Като „лошо“ се отчита състоянието на въздуха и в други градове в страната, сред които Перник, Враца, Благоевград, Пловдив, Русе, Горна Оряховица, както и в някои квартали на Варна. По данни на Изпълнителната агенция по околна среда не е отчетено замърсяване на въздуха в София.

В сайта на Столичната община се вижда, че не се допуска пределно допустимата концентрация за фини прахови частици, което се отнася към средноденонощната концентрация, осреднена за 24 часа (от 0 до 24 часа). Пътната обстановка тази сутрин е усложнена заради ниска видимост. Синоптиците обещават, че с напредването на деня мъглите ще се разсеят. В тази връзка образователният министър Красимир Вълчев издаде заповед директорите на училища и детски градини да предприемат действия за намаляване на риска от вредните последици за здравето на децата и учениците, като тези с дихателни проблеми могат да не посещават учебните занятия.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни