Connect with us

COVID-19

Мрачна прогноза: България ще достигне 70% ваксиниране през 2040 год.

Публикувана

на

4-та поредна пратка ваксини срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech кацна в София днес около 7 ч. Тя бе посрещната от главния държавен здравен инспектор – доц. Ангел Кунчев и изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Този път получените дози са 14 040 – количеството трябва да компенсира по-малкото бройки, които страната ни получи миналата седмица. В същото време се появи прогноза на брюкселското издадание „Политико“, според което ако страната ни запази сегашния темп на ваксиниране, то ще постигнем целта от 70% имунизирано население след 19 години – чак през 2040 г.

На кратък брифинг пред медиите Богдан Кирилов повтори данните от миналия четвъртък, че очакваме от „Пфайзер“ 83 000 дози през февруари и 104 000 – през март. От „Модерна“ очакваме 54 000 до края на март. По думите му началото на масовото ваксиниране у нас ще започне в зависимост от броя на компаниите, чиито ваксини бъдат одобрени за употреба в ЕС. „Очакваме след средата на март-април да имаме по-големи количества от ваксините“, коментира той. При 2 компании в момента, от които очакваме 4.5 млн.дози, ще могат да бъдат ваксинирани 2.2 млн. души, обясни той. Ако до средата на годината компаниите с разрешени ваксини станат 5, то прогнозно бихме могли да ваксинираме 2.5 млн. души до юни.

„На този етап няма данни ваксините да не действат на новите щамове. Постоянно се правят изследвания, към момента няма такива пояснения. Нищо не е категорично, но важното е, че всички експерти в ЕС работят много в тази посока“, обясни експертът. „Следващата одобрена ваксина ще е тази на Джонсън и Джонсън“, разкри Богдан Кирилов.

Припомняме, че първата пратка с 9750 дози от ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер“ и „Бионтех“ пристигна у нас в края на декември. Втората пратка пък получихме на 4-ти януари – доставката съдържаше около 25 000 дози. На 18-ти януари в България бе доставена поредна пратка, но с наполовина по-малко дози от първоначално обявените. Заради промени в производствения процес страната ни получи около 18 000 дози вместо с 35 000.

На 13-ти януари в склада на „Бул Био“ пристигна и първата пратка от 2400 дози на ваксината на Moderna срещу COVID-19. Тя бе разпределена само към РЗИ-София, тъй като е малко количество. Очакваше се днес да пристигне и втората пратка от нея, но изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов днес заяви, че се очаква това да стане до края на седмицата – очакванията са за 3600 дози от ваксината ба „Модерна“.

Тази седмица се очаква и решението на Европейската агенция по лекарствата за ваксината на „АстраЗенека“, припомни Кирилов. В четвъртък той заяви, че имаме индикации, че при положително становище, през февруари-март ще получим „стотици хиляди дози“. През уикенда обаче се появиха сериозни опасения, че от „АстраЗенека“ няма да могат да доставят 100-те млн. обещани на ЕС, а едва 40 млн. дози. А страната ни е поръчала най-много дози именно от тази компания.

По последни данни ваксинирани у нас са около 26 хиляди човека от първата фаза на ваксинационния план – медицински лица. като на 4 610 е поставена и втората доза. Във втората фаза, която се очаква да започне скоро, попадат учителите и социалните работници.

 

ПРОГНОЗА

С темпото, с което властите в България поставят ваксини срещу коронавируса напоследък, целта 70% от цялото население над 18 г. да бъде ваксинирано ще бъде постигната чак през август 2040 г. Такова изчисление е направило брюкселското издание „Политико“, което има за цел да илюстрира колко бавно започва поставянето на ваксини в ЕС в първия месец от кампанията на фона на препоръката на Европейската комисия 70%-то покритие да бъде достигнато до края на лятото на 2021 г. Заключението е на базата на средния брой ваксинирани дневно през последните 7 дни преди публикацията от 22 януари. За България става дума за 1139 дози и ако страната иска 22 септември 2021 г. да постигне целта да е поставила по 2 дози до постигане на минималния посочен праг за колективен имунитет, ще трябва да увеличи броя на дневните ваксинации 29 пъти – до 33 368 дози на ден.

Според прогнозите на изданието, Малта се справя най-добре – ако поддържа същото темпо, на 22 септември ще е защитила 37% от групата и към май 2022 г. ще е ваксинирала 70% от пълнолетното си население. Втора се очаква да е Румъния – 26% към 22 септември и приключване с кампанята през декември 2022 г. С така използвания метод изчислението показва, че в края на септември България ще е ваксинирала 3% от целевата група. За да постигнем целта си, трябва да увеличим темпото 29 пъти. За Латвия е изчислено, че следва да увеличи темпа на ваксиниране 17 пъти, Италия – 10 пъти, Унгария – 9 пъти.

 

 

 

ТЕМП

България заделя достатъчно ваксини, за да може на всеки имунизиран да се гарантира и поставяне на втората доза. Така секретарят на Националния ваксинационен щаб Радосвета Филипова обясни пред „Нова телевизия“ ниския темп на ваксиниране и увери, че това е разумното поведение. „Сигурно е, че всички, които са започнали имунизация, ще я завършат“, посочи Филипова и даде за пример Италия, където всяка получена доза се използва веднага и това поставя в риск процеса при всяко забавяне на следваща доставка. Споерд нея по-бавното ваксиниране се дължи и на изискването то да се прави от лекари, а не от всяко медицинско лице. Филипова коментира, че няма притеснения от евентуално забавяне на доставката на ваксини от британската фирма „Астра Зенека“. По думите й е реалистично да се правят между 10 и 20 хил. имунизации дневно, когато има достатъчно мобилни екипи.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

март 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement