Connect with us

България

Много шум за нищо: Финансовите мерки срещу отсъстващи депутати се отлагат

Публикувана

на

Управляващите отложиха гласуването на промените в Правилника на Народното събрание, свързано с конфискацията на заплати за депутати, които отсъстват от заседание в пленарната зала в три поредни дни или общо пет пъти в месеца.
Предложението за отлагане на разглеждането беше направено от председателя на правната комисия Данаил Кирилов /ГЕРБ/ и прието с 89 гласа „за“ и 1 „против“.Необходимо ни е още техническо време за подготовката на доклада за нуждите на обсъждането, аргументира се Кирилов.

Според приетия дневен ред, депутатите трябваше да разгледат днес пет проекта за промени в парламентарния правилник, свързани с размера на месечните им възнаграждения. Някои от предложенията са провокирани от решението на депутатите от „БСП за България“ да не присъстват на пленарни заседания.
От НФСБ предлагат депутати, които отсъстват от три поредни или пет заседания в един месец, да не получават никакво месечно възнаграждение. Ако депутатът е участвал в по-малко от половината гласувания за деня, той да губи половината от дневното си възнаграждение, искат още от партията.
От ГЕРБ предлагат при неоправдано отсъствие на народен представител от поименна проверка да се удържат 750 лева от месечното му възнаграждение.

От ВМРО предлагат на депутат, който не е участвал в повече от половината регистрации при откриване на пленарните заседания и в повече от половината поименни проверки през месеца, да му се удържат две трети от основното му месечно възнаграждение. Другото им предложение е възнагражденията на депутатите да се преизчисляват ежегодно от 1 юли.
От БСП са внесли искане още в края на миналата година за намаляване на заплатите на народните представители на 2976 лева и нов начин за изчисляването им.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Advertisement

Facebook

Календар

ноември 2022
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement